Ostravský policista za zranění diváků během policejní ukázky nemůže, rozhodl soud

Ostrava - Odvolací soud uzavřel kauzu policejní ukázky zatýkání bankovního lupiče, kdy byli zraněni dva diváci. Soud odmítl názor žalobce, že policista je zodpovědný za nezajištění bezpečnosti přihlížejících, a policejní instruktor Jiří Černý je tak podle pravomocného rozsudku nevinný.

Popálená mladá žena a její přítel s poškozeným sluchem - tak skončilo v září 2005 v Ostravě adrenalinové překvapení policistů na večírku místního rádia. Policisté chtěli divákům předvést zatčení lupiče. Odhozená výbuška ale zranila dva diváky.

Policejního náměstka Jiří Veselého, který akci nařídil, sice inspekce ministra vnitra navrhla obvinit, žalobce s tím ale nesouhlasil. Před soud poslal velitele ukázky Jiřího Černého. Před několika měsíci ho okresní soud osvobodil. Stejný názor měl i odvolací soud. Policista neporušil žádnou důležitou povinnost. Policista Jiří Černý neskrýval radost a podle svých slov doufá, že se tímto celý případ, který se táhne už dva a půl roku, uzavřel.

„Jsem rád, že krajský soud, na rozdíl od okresního soudu, jednoznačně řekl, že obžalovaný pochybil a podcenil situaci,“ nechal se slyšet státní zástupce Alois Dlouhý.

Jiří Černý v současné době pracuje jako instruktor u pražské policejní zásahové jednotky.

Vydáno pod