Na letiště Šeremeťjevo bude jezdit z centra Moskvy vlak

Moskva - Díky nové vlakové lince bude trvat cesta z centra Moskvy na mezinárodní letiště Šeremeťjevo pouhých 35 minut. Dosud na cestující, kteří na letiště museli taxíky či autobusy, téměř vždy čekaly nepříjemné dopravní zácpy na věčně stojící významné výpadovce na Petrohrad.

Šeremeťjevo, kde je v současnosti budován už třetí letištní terminál, se tak kvalitou dopravního spojení s Moskvou vyrovnává dalším dvěma velkým městským letištím Vnukovo i Domodědovo. Vlaky ze Šeremeťjeva mají prozatím končit na Savelovském nádraží, letos v srpnu má být ale do provozu uveden i zcela nový terminál na Běloruském nádraží. Ze Savelovského nádraží bylo možné dostat se do blízkosti letiště už nyní, v jedné ze stanic ale bylo stejně potřeba přestoupit na autobusovou kyvadlovou dopravu.

Dostavba 8,5 kilometru trati přímo na letiště, kde vznikla nová vlaková stanice, přišla ruské dráhy na 4,2 miliardy rublů (asi 2,9 miliardy korun), napsal dnes deník Vedomosti. Jízdenka má stát 250 rublů (asi 175 korun), tedy o mnoho méně než taxík, jehož jízda z letiště k Běloruskému nádraží přijde na přibližně 1500 rublů (okolo 1000 korun). Čtyři nové červeně zbarvené vlaky budou mezi Šeremeťjevem a městem jezdit s půlhodinovými až osmdesátiminutovými intervaly od 6:00 do půlnoci a zavazadla bude možné zaregistrovat a odevzdat už přímo na moskevském nádraží.

V loňském roce odbavilo letiště Šeremeťjevo přibližně 14,5 milionu pasažérů čtyř desítek leteckých společností včetně aliance SkyTeam, kam patří České aerolinie i ruský Aeroflot. Čistý zisk z letiště, které patří ruské státní agentuře Rosimuščestvo dosáhl 513 milionů rublů.

Vydáno pod