Pražští motoristé si budou moci pořídit registrační značku za 5000 korun

Praha - Podle návrhu pražského magistrátu by si motoristé mohli vybrat pět posledních znaků na registrační značce. Novinářům to dnes řekla náměstkyně pražského primátora Markéta Reedová (SNK ED). Ministerstvo dopravy navrhuje v chystané novele o jeden znak méně, ale podle svého mluvčího Karla Hanzelky se nebrání diskuzi.

Lidé by si podle novely zákona, kterou magistrát připravil, za správní poplatek zakoupit značku, kterou jim přidělí počítač. Pokud by si chtěli kombinaci písmen a čísel vybrat, zaplatili by 5000 korun, duplikát v případě ztracení by stál 2000 korun.

Volba by se týkala posledních pěti znaků, první by dále určoval registrační místo, druhý kód kraje. Řidiči by nemohli jezdit v autě s hanlivou nebo rasistickou značkou.

„Pojďme o tom diskutovat, rozhodně nemáme na papíře nějaký striktní návrh, že to bude tak a tak, máme pouze záměr, že se systém poupraví,“ řekl Hanzelka. Stanovisko ministerstva byla ale podle něj doposud takové, že by se nemělo sahat na první část značky, což je kombinace čísel a písmene.

O tom, kdo vybranou značku získá, by mělo být podle magistrátu rozhodující pořadí žadatelů. Reedová nevyloučila aukce značek. „Dovedu si představit, že by nějaká řada (značek) mohla jít instituci, aby byla lépe identifikovatelná,“ dodala Reedová. Už nyní mají nové sanitní vozy koncovou kombinaci 155, řadu čísel využívá také pražský magistrát.

Radnice nyní využívá software a náhodné přidělování značek, tímto způsobem se snaží předejít korupci. Dříve kombinace přidělovali úředníci. Změnu zavedl magistrát na základě podnětu ze svého protikorupčního portálu, podle kterého je možné vybranou značku získat „pod rukou“. „Neřeší to ale podstatu věci, nejlépe by to vyřešila možnost zakoupit si značku podle vlastního výběru,“ uvedla Reedová s tím, že je to možné i v jiných zemích. Na Slovensku stojí zvolená značka 5000 korun, v Polsku 7000 korun. Lidé si mohou volit kombinace také v Německu nebo Rakousku.

Volba značky by byla zakotvena v zákoně o podmínkách provozu na pozemních komunikacích. Podle mluvčího ministerstva se novela do sněmovny dostane zřejmě příští rok. Ministerstvo uvažuje i o tom, že by majitelé aut při registraci na úřadech dostávali tři poznávací značky namísto současných dvou.