Dohoda o radaru vázne na bodu o daních

Praha - Jednání Česka se Spojenými státy americkými o umístění radaru na našem území se zadrhla u posledního bodu. Ve smlouvě SOFA, která upravuje podmínky pobytu amerických vojáků na českém území, se Češi a Američané nedokáží shodnout v otázce daní. České ministerstvo obrany už několik týdnů čeká na pokyny ministerstva financí, které se zatím k návrhu dalšího řešení nevyjádřilo. Kvůli zdržení se už několikrát odsunul termín podepsání smluv.

„Jednání na úrovni expertních týmů v současné době neprobíhá, protože je třeba upřesnit informace v otázkách daní a poplatků, tyto informace nám může dát pouze ministerstvo financí,“ sdělil mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

Jde hlavně o to, jestli by dodavatelé zboží a služeb pro americké vojáky platili daně nebo ne. Američané argumentují, že výjimky mají všude na světě, Češi ale zatím ustupovat nechtějí. „Pokud bychom chtěli jít na ten zvyklostní americký model, tak by to znamenalo buď změnu zákona, nebo exekutivní cestou provedení něčeho, co se dá takto akceptovat, ale museli bychom jít proti našim zvyklostem,“ říká premiér Mirek Topolánek.

Původní plán podpisu smlouvy to zatím nemění, u hlavní smlouvy zůstává začátkem července, kdy přijede Condoleezza Riceová smlouvy podepsat. Pokud smlouva SOFA o přítomnosti amerických vojáků v Brdech nebude ještě připravená, podepíše se jen ta o radaru.

Už teď začíná být jasné, že do parlamentu se obě smlouvy dostanou možná až na podzim a zvlášť ve sněmovně se kolem nich očekává tuhý boj. Například 71 poslanců sociální demokracie podepsalo, že radar ve sněmovně nepodpoří. Odmítavý postoj mají i dvě poslankyně Zelených, Olga Zubová a Věra Jakoubková.

Vydáno pod