Praha změní grantový systém, divadla musí projít auditem

Praha - Hlavní město oficiálně oznámilo, že opustí nový systém grantů, kvůli kterému divadelníci vyšli do ulic a protestovali také přímo na magistrátu. Magistrát zruší dotace na vstupenku a sjednotí všechny čtyřleté granty. Dočasně bude zastavena druhá a třetí etapa transformace divadel, která jsou příspěvkovými organizacemi Prahy, budou také zastavena výběrová řízení na ředitele čtyř scén.

„Kromě odstoupení Milana Richtera z pozice radního pro kulturu a pana Pechy z pozice předsedy výboru pro kulturu a volný čas v podstatě návrhy pana primátora splňují téměř všechny naše požadavky uvedené v petici,“ uvedla ředitelka Divadla Na Zábradlí a členka Iniciativy pro kulturu Doubravka Svobodová.

„Já jsem nikdy netrval na tom stávajícím grantovém systému, spíše na objektivitě, spravedlnosti a ekonomických zásadách, které musí systém přinášet,“ řekl pražský radní pro kulturu Milan Richter.

Rozhodnutí na změnu grantového systému se nelíbí komerčním divadlům. „Mě šlo od začátku o principielní vyřešení dotačního systému. To znamená, že pokud jedno divadlo dostane 9 milionů a druhé nic, obnovím arbitráž proti České republice,“ oznámil ředitel Divadla Ta Fantastika Petr Kratochvíl.

Přesto radní Richter s primátorem Bémem předpokládají, že nejnovější změny povedou k uklidnění situace. Dorovnání financí neziskovým divadlům je ale podmíněno provedením personálního a ekonomického auditu.

„Myslím, že je to naprosto legitimní požadavek. Důležité je, že těmi audity (magistrát) nepodmiňuje navýšení dotací, protože jinak by některé subjekty zkrachovaly,“ soudí členka grantové organizace Yvonna Kreuzmannová.

Všechny změny grantového systému bude příští úterý projednávat městská rada. Konečné slovo pak bude mít zastupitelstvo, které by nový způsob financování pražské kultury mělo schválit příští čtvrtek.