O kulturních grantech bude místo komise rozhodovat poradní sbor

Praha - Pražská divadla vítají, že magistrát chce pozastavit kritizované kroky a dorovnat čtyřleté granty i za letošní rok. "Je to velice důležité prolomení nekomunikační bariéry, která tady vládla, prohlásila členka grantové komise Yvona Kreuzmannová. Do budoucna by měl žádosti na víceleté granty posoudit poradní sbor primátora, který nahradí grantovou komisi.

„Poradní sbor bude sestavovat pan primátor, zasednou v něm odborníci, kromě odborníků na umění a jednotlivé žánry tam musí být ekonomové a právníci, protože v minulém systému jsme se dostali do právní krize, kdy nám hrozila žaloba,“ vysvětluje radní Richter. Tento sbor by měl mít spíše analytickou funkci než výkonnou moc.

Divadlům čerpajícím čtyřleté granty bude dorovnán letošní příspěvek na úroveň, kterou dostala loni. Podmínkou dorovnání dotace je v případě příjemců čtyřletých grantů audit provedený magistrátem, který prověří, jak divadlo s penězi skutečně nakládá. Padlo i rozhodnutí, že bude zrušena dotace na vstupenku, která byla nejkritizovanější částí nového grantového systému.

Návrhy však zatím neřeší finanční situaci galerií či festivalů, z nichž některé také dostaly letos méně než loni. Podle Richtera by ale brzy mělo koncepční řešení vyřešit situaci i jiných žánrů než pouze divadla.