Od prázdnin začne v Brně tramvajová výluka, největší za deset let

Brno - V centru Brna začne od prázdnin největší výluka hromadné dopravy za posledních deset let. Čtrnáctiměsíční oprava Husovy ulice změní trasy pěti ze 13 tramvajových linek. Většina z nich pojede objížďkou přes náměstí Svobody a Rooseveltovu ulici. Přes pěší zónu na Masarykově třídě tak pojedou tramvaje v intervalu dvou až tří minut v každém směru, uvedl vedoucí dopravního odboru Dopravního podniku města Brna (DPMB) Jan Seitl.

Odborníci očekávají, že oprava a uzavření Husovy ulice výrazně zhorší dopravní situaci v Brně. Například v ulici Úvoz, která zůstane jedinou spojnicí Mendlova náměstí s dopravním uzlem v České ulici, se už předem počítá s dlouhými kolonami.

Husova ulice patří v centru Brna k nejvytíženějším dopravním spojnicím. Za den po ní projede 18 000 aut, 1200 tramvají a 100 autobusů nočních linek. Hromadná doprava se od 28. června přesune do jiných ulic v Brně. Pro osobní auta a zejména vozy lidí, kteří v Husově ulici bydlí nebo podnikají, však nejspíš zůstane v některých fázích stavby zčásti průjezdná.

V Husově ulici se bude opravovat kanalizace, vodovod a další sítě, vozovka, chodník i tramvajové trati. V opravené podobě má Husova ulice usnadnit cestování hromadnou dopravou. Jízdní pruh pro tramvaj bude od pásů pro auta oddělený obrubníky, takže auta by neměla vjíždět na koleje.