Ve čtvrtek začne stavba nového úseku D1 z Kroměříže do Říkovic

Zlín - Stavba nového úseku dálnice D1 z Kroměříže do Říkovic na Přerovsku bude oficiálně zahájena ve čtvrtek. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) předá staveniště realizátorovi projektu, společnosti Skanska, informovala Martina Vápeníková z Ředitelství silnic a dálnic. Náklady na stavbu jedenáctikilometrového úseku dosáhnou více než 4,5 miliardy korun. Stavba bude součástí připravovaného prodloužení dálnice na Přerov a Lipník nad Bečvou.

Součástí stavby budou tři mimoúrovňové křižovatky, které umožní napojení nového úseku na okolní silniční síť, především na připravované rychlostní silnice R49 a R55. Počítá se i se stavbou několika mostů pro křížení s železničními tratěmi Hulín - Přerov a Hulín - Holešov.

Nový úsek dálnice naváže v Kroměříži na dokončovaný obchvat ve východní části města, končit bude před obcí Horní Moštěnice na Přerovsku provizorním napojením na silnici I55. Přípravné práce pro stavbu dálnice už byly zahájeny, nový úsek by měl být zprovozněn v říjnu 2010.

Po dokončení stavby nového úseku dálnice D1 z Kroměříže do Říkovic se počítá s jejím prodloužením do Přerova a Lipníku nad Bečvou. Tam se D1 napojí na dálnici D47, což umožní lepší dopravní spojení na Ostravu a Polsko.

Dálnice D1 nyní měří 247,5 kilometru, po dokončení by měla dosáhnout délky 377 km.