Ministerstvo obrany zatajilo provizi 27 milionů za nákup tatrovek

Praha - Ministerstvo obrany vědělo už před rokem o existenci smlouvy mezi bývalým vojákem Pavlem Stoškem a Tatrou Kopřivnice, podle níž Stošek pomáhal firmě za provizi 27 milionů nákup tatrovek zprostředkovat. Informaci ale zatajilo před poslanci i protikorupční policií, která se případem zabývá. Ministryně obrany Vlasta Parkanová mlčení zdůvodnila tím, že se jednalo o tajné údaje.

Na smlouvu už koncem roku 2006 upozornila vedení ministerstva armádní tajná služba, což potvrdil i předchůdce Parkanové v ministerském křesle Jiří Šedivý. Před poslanci ale ministryně existenci dohody zatajila, i když se na ní přímo při interpelacích ptali, a nepodala ani trestní oznámení. „Nemám pro to vysvětlení a vůbec nechci o ničem spekulovat,“ prohlásil předseda sněmovního branného výboru Jan Vidím (ODS), „paní Parkanová to bude určitě schopna vysvětlit.“

Ministryně se hájí tím, že nemohla nic prozradit kvůli utajení. „Nebyla to věc, která by byla veřejně známá, tudíž jsem ji nemohla v tomto smyslu při interpelacích ústně komentovat,“ uvedla na vysvětlenou. Přímé otázce, zda podala trestní oznámení, se Parkanová vyhnula. Podle protikorupční policie ale ministerstvo obrany v této věci neučinilo vůbec nic.

Problémový tendr na tatrovky

Při zadávání zakázky v roce 2006 nezvítězila Tatra ve výběrovém řízení, ale byla vybrána přímo. Dohodu podepsal tehdejší ministr obrany Jiří Šedivý. Dodávky vozů Tatra jsou jedním z největších kontraktů české armády - zaplatit by za ně měla 2,6 miliardy korun. Zatím převzala 121 z více než 550 objednaných vozů.

V květnu 2008 jejich přebírání zastavila, kvůli závadě. Čtrnáct převzatých vozidel dostalo chybné těsnění, do kabin tak zatékala při dešti voda. Dodavatelská společnost přislíbila, že závadu v nejbližší době opraví a zkontroluje i ostatní vozy. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek před pár dny rozhodl, že vojsko bude tatrovky znovu odebírat.

Termín dodávky se ale i tak proti původnímu termínu značně posunul. První vozidla měla armáda původně obdržet v listopadu. Kvůli nesrovnalostem, které se objevily během testů, se ale dodávka automobilů posunula až na konec března. Tatře za zpoždění dodávky hrozí vysoká pokuta.

Tatra
Zdroj: ČT24
Vydáno pod