Do Česka dorazily bouřky a přívalové deště, blesk zapálil už dva domy

Praha - Do Česka podle předpovědí meteorologů dorazily bouřky s kroupami a přívalové deště. Na dvou místech uhodil blesk do rodinných domů, déšť způsobil lokální záplavy na Svitavsku, v Olomouckém kraji trápil lidi kromě deště i vítr - padaly tu stromy, v Uničově sroloval vítr střechu hotelu. Ochlazení a déšť, které předpovídal o minulém víkendu Medard, tak přišlo se zpožděním. Nadcházející víkend se teploty vyšplhají na pouhých 16 stupňů Celsia.

Blesk uhodil odpoledne do rodinného domu ve Vochově na severu Plzeňska. Z dřevěné konstrukce střechy začal vycházet kouř, hasiči proto odpojili elektřinu. Nikdo nebyl zraněn. Horší situace nastala v Kozlovicích na Frýdecko-Místecku, kde rovněž uhodil blesk do rodinného domu, tentokrát ho ale zapálil. Hasiči požár zvládli uhasit zhruba za hodinu. Ani zde nebyl nikdo zraněn, předběžná škoda na domku s dvěma byty se odhaduje na 1,5 milionu korun.

Průtrže mračen způsobily lokální záplavy na Svitavsku. Nejvíc postihly obce Březová nad Svitavou a Vítějeves. Voda zaplavila silnice a bahnem ucpala kanalizaci. Naštěstí byla vrstva bláta jen slabá a dala se ručně odstranit nebo spláchnout. Majetek lidí poškozen nebyl.

Na Olomoucku i Bruntálsku řádil vítr

Přes Olomoucký kraj se přehnala bouřka s kroupami a poryvy větru, které za sebou zanechaly popadané stromy, srolovanou střechu hotelu a rozvodněný potok. Hasiči museli vyrazit zhruba ke dvaceti případům. Na Uničovsku spadly stromy přes cestu, v okolí Drahanovic se vylil potok. V samotném Uničově dopadl nejhůř hotel na náměstí, kterému vítr sroloval střechu, ulétaly rýny a okapy.

Na Bruntálsku silný vítr lámal stromy. Jeden dokonce spadl na zadní část projíždějícího auta. Řidičku ale naštěstí nezranil. Hasiči museli také odklidit dvanáct stromů ze silnice mezi Ondřejovem a obcí Dlouhá Loučka. Stromy popadaly po dvou či třech kusech zhruba v kilometrovém úseku. Hasiči museli použít motorové pily, rozřezané kusy skončily na okraji silnice, kde je uklízeli pracovníci lesní správy. Zásah trval asi hodinu a půl. Silničáři zase museli ze silnice odstranit několik metrů krychlových zeminy, která se tam sesula z lesa.

O víkendu se citelně ochladí 

Konec týdne a nadcházející víkend bude podle předpovědi podmračený s občasnými srážkami, ve čtvrtek se budou teploty pohybovat okolo 22 stupňů Celsia, o víkendu vystoupají maximálně na 16 stupňů. Během příštího týdne se budou teploty postupně zvyšovat, denní maxima by se měla pohybovat od 20 do 25 stupňů Celsia. Stále se ale budou objevovat četné přeháňky, místy i bouřky.