Podle jihomoravského hejtmana stavba čtyřproudé R55 k hranicím zbrzdí rozvoj Břeclavi

Brno - Podle jihomoravského hejtmana Stanislava Juránka (KDU-ČSL) zbrzdí pondělní rozhodnutí vlády rozvoj Břeclavi. Vláda rozhodla, že do Rakouska budou Češi rychle cestovat nejen přes Mikulov, ale i po budoucí R55 přes Břeclav. Město dlouhodobě usiluje o obchvat a úředníci už vydali územní rozhodnutí pro jeho dvoupruhou variantu. Pokud má mít silnice čtyři pruhy, musí se vše začít vyřizovat znovu. Zpoždění odhaduji na dva roky, řekl novinářům hejtman.

„Když budou chtít dělat čtyřpruh, tak ten má jiné parametry zatáček, náspů,“ uvedl hejtman. Projekt se tak prý bude muset přepracovat. „Musí tam být nové územní rozhodnutí a půjde tam také o nové pozemky, které nejsou vykoupené. Zbrzdí to rozvoj Břeclavi,“ řekl Juránek. Břeclavské zpoždění mrzí, ale jsou rádi, že vláda konečně rozhodla.

Starosta Břeclavi Dymo Piškula (SNK-ED) doufá, že se na čtyřpruhou silnici, která bude dražší než dvoupruhá, najde dostatek finančních prostředků. Město obchvat potřebuje, protože silnice I/55 procházející městem je extrémně vytížená. „Doufejme, že to nebude otevírat prostor pro další půtky a že to bude definitivní,“ dodává starosta.

Pondělním rozhodnutím vlády se podle hejtmana budou muset zabývat i krajští zastupitelé. Kraj a ministerstvo dopravy by prý měli dojednat memorandum, že se na obou rychlostních spojnicích Moravy a Rakouska shodli. Jihomoravský kraj se v dokumentu zároveň zaváže, že pondělní rozhodnutí vlády zanese do územního plánu Břeclavska.

„Vláda nemůže zajistit změnu územního plánu jen sama svými připomínkami, ale musí se dohodnout s Jihomoravským krajem,“ řekl hejtman. Podle něj by krajští zastupitelé mohli o dokumentu hlasovat ještě před podzimními volbami. Juránek neočekává, že by dokument neprošel. Pro silnici R52 vedoucí na Vídeň přes Mikulov prý byla naprostá většina zastupitelů, ačkoliv projekt patří k nejkontroverznějším dopravním stavbám na jihu Moravy.

Obchvat Břeclavi je nyní plánovaný tak, že má z města odklonit auta jedoucí po stávající silnici I/55. Vede od hranice s Rakouskem přes Hodonín a Přerov do Olomouce. Na devítikilometrový úsek získalo Ředitelství silnic a dálnic loni územní rozhodnutí, letos chtělo žádat o stavební povolení.