Červen bude deštivý, o prázdninách se možná oteplí

Praha – Medardova kápě bude letos kapat zřejmě až do konce června. Podobně jako každý rok totiž přijde ochlazení a červen naplní svoji roli nejdeštivějšího měsíce v roce. Oteplení by mohlo přijít na začátku prázdnin. Jak se bude v následujících dnech vyvíjet počasí v Česku, přiblížil Jan Pavlík z Českého hydrometeorologického ústavu v Dobrém ránu.

Následující dny by měly být chladnější než uplynulé. Na konci příštího týdne by se mělo mírně oteplit, bude ale pořád deštivo. Nepříliš přesná měsíční předpověď naznačuje, že na začátku prázdnin by mohly teploty vystoupit až ke 30 stupňům, meteorologové jsou ale schopni vydat konkrétnější předpověď zhruba deset dnů předem.

Jan Pavlík uvedl, že se na jaře kontinent otepluje, zatímco oceán zůstává stále chladný. Posléze se začne situace vyrovnávat, a tak se pravidelně na konci první půli roku zhoršuje počasí. „Tlak nad oceánem stoupne, nad kontinentem poklesne a častěji se dostává na evropský kontinent od západu chladnější a vlhčí vzduch,“ objasnil Jan Pavlík, jak se vyrovnávají vzniklé rozdíly. To vypozorovali již naši předci, kteří tento jev zaznamenali v pranostice o Medardově kápi kapající čtyřicet dní, nejméně tedy do konce června.

V současnosti je tak šestý měsíc roku společně se srpnem nejdeštivějším odbobím roku. Dříve jím byl červenec, podle Pavlíka se ovšem zřejmě vlivem globálního oteplování situace v posledních desetiletích změnila.