USA podmiňují bezvízový styk informacemi o zločincích a protiteroristickým centrem

Praha - Spojené státy a Česká republika usilovně pracují na tom, aby do podzimu stačily připravit vše potřebné na zavedení bezvízového styku naší země s USA. Podmínkou pro jeho platnost je uzavření smluv mezi oběma státy o vytvoření speciálního protiteroristického centra na českém území a o výměně informací o osobách, které byly odsouzeny za nejzávažnější trestné činy. Po společném setkání to dnes uvedl ministr vnitra Ivan Langer a americký velvyslanec Richard Graber.

Protiteroristické centrum by mělo vzniknout v Česku pravděpodobně do konce roku 2008, nejspíše v rámci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Jeho úkolem by měla být analýza a předávání informací.

Výměna informací, tentokráte o lidech odsouzených za těžké zločiny, bude také předmětem druhé dohody mezi Spojenými státy a Českem. Podle ministra vnitra Ivana Langera se stále jedná o tom, jaká data si budou země vyměňovat. „Mantinely jsou přesně definovány českým právním řádem a orgánem, který dohlíží například na ochranu osobních údajů,“ uvedl ministr.

Česko usilovalo o zrušení víz na vlastní pěst

Víza do USA teď nepotřebují jen lidé z 15 starších členských států unie s výjimkou Řecka. Z nováčků z rozšíření po roce 2004 to platí jen pro Slovince. Američané jezdí bez víz do celé EU. V budoucnu by si ale občané unie měli o vstup do USA žádat prostřednictvím elektronického systému (ESTA).

Bude se to týkat i České republiky, která letos v únoru jako první a k mrzutosti řady unijních kolegů podepsala se Spojenými státy memorandum po porozumění. To by mělo zrušení víz umožnit. Ostatní členské země unie Česku vyčítají, že nečekalo na celoevropské řešení, podle našich vládních představitelů by ale pak vízová povinnost a její zrušení „byly v nedohlednu“.