Pospíšil: Údajná intervence náměstka NSZ nebyla prokázána

Praha - Údajná intervence náměstka nejvyšší státní zástupkyně (NSZ) Karla Černovského v korupční kauze vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka nebyla prokázána, uvedl dnes ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) při interpelacích ve sněmovně. Vyhodnocení takové informace je podle ministra na soudu a teprve na základě jeho verdiktu bude možné vyvozovat důsledky.

„Kdyby došlo k takovéto činnosti, a já konstatuji, že to nebylo prokázáno, protože dle tvrzení náměstka (ministra Vladimíra) Krále není o tomto záznam ve spise, pak konstatuji, že to není aktivita pouze doktora Černovského, ale stejně tak bývalého vrchního státního zástupce doktora (Ivo) Ištvana a ostatních státních zástupců, kteří v tom řetězci byli činní,“ podotkl ministr. Současně vyjádřil politování nad tím, že v této souvislosti Ištvan zmiňován není.

Články o údajném ovlivňování kauzy Čunek Černovským vychází podle ministra z výpovědí účastníků neukončeného soudního řízení. „Je to jeden z možných důkazů, který nechť nezávislý soud posoudí, vyhodnotí,“ uvedl Pospíšil. Až po pravomocném soudním rozhodnutí bude podle něj možné zvážit, zda by byl v těchto případech žádoucí zásah ministra. „Domnívám se, že toto spadá pod výsostné působení Nejvyššího státního zastupitelství, respektive nejvyšší státní zástupkyně (Renaty Vesecké),“ dodal Pospíšil.

Černovský ve středu odmítl, že by zasahoval do vyšetřování Čunkovy kauzy. Připustil jen, že se na něj loni v květnu obrátil Čunkův obhájce Eduard Bruna s výhradou, podle níž orgány činné v trestním řízení odmítly v kauze vyslechnout jím doporučovanou svědkyni. Černovský o tom podle svých slov informoval tehdejšího olomouckého vrchního zástupce Ištvana, čímž prý celý jeho zásah do kauzy skončil. Podle některých právníků a státních zástupců ale neměl Černovský právo do živé kauzy zasahovat.