Kvůli sporům ve sněmovně se ministři v pondělí nesejdou

Praha - Kvůli napjatým vztahům v poslanecké sněmovně se příští týden nesejdou ministři na pravidelném zasedání kabinetu. Původně se měli setkat v pondělí - na tento den se přesouvá jednání vlády ze středy v týdnech, kdy zasedá sněmovna. Ministři místo ve Strakově akademii stráví ale svůj čas ve sněmovně, kde chtějí projednat body, které musela dolní komora z programu tento týden odsunout kvůli sporům mezi koalicí a opozicí.

Ministři se původně měli sejít v pondělí z důvodu nacházejícího summitu premiérů zemí Visegrádské skupiny a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Místo toho je ale čeká v dolní komoře projednávání například novely důchodového zákona, návrhu osvobození novorozenců od poplatků nebo návrhu nového zákona o policii.

Práci ministrů na úřadě vlády komplikují také poslanci ČSSD, kteří vypověděli - na protest proti záměru vládního tábora získat většinu ve výborech - nepsanou dohodu o párování. Při důležitých hlasováních už tedy nebude neúčast koaličního poslance vyvažovat nepřítomnost jeho opozičního kolegy.