V Brně budou stávkovat jen státní nemocnice, krajské se nepřipojí

Brno - Několik tisíc pracovníků tří státních nemocnic v Brně se 24. června připojí k celostátní stávce odborářů. Například ve Fakultní nemocnici Brno přestane od 13:00 do 14:00 pracovat asi 2 000 lidí, tedy necelá polovina zaměstnanců. Stávkovat naopak nebudou zaměstnanci krajských nemocnic.

Ke stávce se připojí pracovníci nemocnice U svaté Anny. „Zde formu stávky teprve dolaďujeme,“ řekla předsedkyně krajských zdravotnických odborů Marie Hrdinková. Protest chystají i v Úrazové nemocnici, jíž se reformy ministra zdravotnictví Tomáše Julínka zatím dotkly nejcitelněji. Ministr plánuje nemocnici zrušit, odboráři jsou ostře proti.

Ve Fakultní nemocnici Brno se kromě stávky uskuteční i mítink. Odboráři tam chtějí protestovat proti reformám ministerstva zdravotnictví. Stávkující se sejdou před budovu transfuzní stanice. „Akutní péče bude zajištěna,“ uvedla Hrdinková.

V nemocnicích pod správou Jihomoravského kraje se stávkovat nebude proto, že odboráři věří příslibu hejtmana Stanislava Juránka (KDU-ČSL), že krajské nemocnice radní nepřevedou na akciové společnosti. „Tam funguje sociální dialog. Nemáme důvod dělat poplašné zprávy nebo hejtmanovi nevěřit,“ řekla Hrdinková.

Vydáno pod