Počet bodů si řidiči zjistí přes SMS

Praha - Podle plánu ministerstva dopravy by řidiči mohli od ledna 2009 zjistit stav svého bodového účtu prostřednictvím SMS zpráv. Novinka má být součástí připravované novely silničního zákona, informují dnešní Hospodářské noviny (HN). Zjišťování stavu bodového účtu by pro lidi bylo mnohem komfortnější, přitom by ale zůstala zachována ochrana osobních údajů, řekl HN mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

„Řidič naťuká a odešle číslo svého řidičského průkazu a okamžitě mu SMS zprávou přijde, kolik má bodů,“ dodal Hanzelka. Osobní údaje tak budou chráněny, protože každý řidičský průkaz má své jedinečné číslo.

Novinku musí ministerstvo podle listu ještě projednat s mobilními operátory a domluvit zřízení speciálního telefonního čísla. Hanzelka však uvedl, že v samotném technickém provedení komplikace nejsou. Za SMS výpis se bude pravděpodobně platit pouze manipulační poplatek.

Hanzelka rovněž upozornil na to, že když se novela silničního zákona bude projednávat v parlamentu, lze očekávat řadu pozměňovacích návrhů.

Nejpozději od 1. ledna příštího roku by se řidiči k aktuálnímu výpisu stavu svého bodového účtu měli dostat na více než 2 000 místech v tuzemsku. V současné době mohou řidiči stav bodového konta zjistit na radnici nebo na magistrátu v místě bydliště.