Vyrovnání s církvemi bude řešit komise, čas má do konce roku

Praha - Sněmovna zřídila komisi, která má do konce roku připravit návrh majetkového vypořádání státu s církvemi. Výsledky své práce by měla komise předložit do konce roku. Její zřízení by mělo pomoci patové situaci v dolní komoře, která nastala po zablokování vládní předlohy církevního zákona poté, co pro ni odmítli hlasovat i tři poslanci ODS - Tlustý, Schwippel a Raninec. „Rebelové“ zřízení komise sami navrhli.

„Církve a náboženské společnosti očekávají od zákonodárců jasná stanoviska a podle nich se rozhodnou o dalším postupu ve věci naplnění svých legitimních očekávání,“ reagovaly na vznik komise Česká biskupská konference a Ekumenická rada církví. Obě instituce zároveň vyjádřily obavy z toho, aby v komisi zasedli zástupci komunistů.

Poslanci totiž rozhodli, že nový sněmovní orgán má mít 12 členů, z toho čtyři místa připadnou ODS, čtyři ČSSD, dvě komunistům a KDU-ČSL a Strana zelených by měly mít každá po jednom členovi. Zda v komisi bude sám Tlustý, závisí na tom, jestli ho do ní sněmovna zvolí.

Občanští demokraté Tlustý, Juraj Raninec a Jan Schwippel, kteří na květnovém zasedání sněmovny spolu s opozicí návrh zákona nepustili do druhého čtení, tvrdí, že kabinet při prosazování zákona o majetkovém vyrovnání operuje chybnými čísly, a uvádí tak sněmovnu v omyl. Podle nich chce stát chce být k církvím velkorysejší, než byl v minulosti k jiným restituentům.   

Ministerstvo kultury a další zastánci vládní normy kritikům oponují - propočty kabinetu jsou prý správné, navrhované majetkové vypořádání bude podle nich pro stát výhodné. Šéf ODS Mirek Topolánek argumenty a tvrzení vnitrostranických „rebelů“ v ODS odmítá.

Pro komisi hlasovalo 109 poslanců 

Šéf lidovců Jiří Čunek těsně před hlasováním uvedl, že KDU-ČSL vznik komise respektuje, ale nesouhlasí s ním. Nedomnívá se totiž, že by nový orgán mohl přinést něco jiného, než na čem už se dříve dohodli zástupci státu a církví. Pro vznik komise dnes kromě opozice, Tlustého, Ranince a Schwippela hlasovali i občanští demokraté Karel Sehoř, Jan Klas, Zdeňka Horníková, Alena Páralová a Daniel Petruška. Pro byli i dva nezařazení Miloš Melčák a Michal Pohanka a dvě zelené poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková. Návrh tak nakonec získal podporu 109 ze 197 přítomných.

Kabinet počítá s vrácením asi třetiny majetku zabaveného za komunistické vlády církevním řádům, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun. I s úrokem by to bylo za 60 let celkem asi 270 miliard korun. Podle Tlustého a dalších kritiků by měl ale stát církvím uhradit 62 namísto vládou předpokládaných 83 miliard. Celková suma, kterou by Česko za 60 let vyplatilo, by tak prý činila nikoli 270 miliard, ale 204 miliardy korun.