Kardinál Vlk se po nemoci vrací do úřadu

Praha - Kardinál Miloslav Vlk, který zhruba před měsícem skončil v nemocnici kvůli potížím se srdcem a celkovému vyčerpání, se v pondělí vrací zpět do úřadu. Kardinál absolvoval čtrnáctidenní léčebný pobyt v třeboňských lázních, v červenci ale nastoupí na další léčebný pobyt - tentokrát do Lázní Poděbrady.

Vlk vyhledal lékařskou pomoc 11. května. V nemocnici strávil dva týdny, poté několik dní doma a nakonec čtrnáct dní v lázních Třeboň.

Kardinál uvedl, že se vzhledem k jeho zdravotnímu stavu přiblížil odchod do důchodu. O možnost odejít na odpočinek požádal Vlk již loni. Podle církevního práva tak musel učinit jako každý katolický biskup při dosažení 75 let. Papež ale tehdy jeho demisi nepřijal a Vlkova služba byla prodloužena o dva roky. O možnost odejít do důchodu zřejmě opět požádá příští rok.

Vlk se v poslední době angažoval v jednáních o vládním návrhu zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi a účastnil se i soudního sporu o katedrálu svatého Víta. I to zřejmě přispělo k vyčerpání.

Poslanci schválili komisi k majetkovému vyrování s církvemi 

Sněmovna dnes zřídila komisi, která by měla dál jednat o návrhu majetkového vypořádání s církvemi. Vláda počítá s vrácením asi třetiny majetku zabaveného za komunistické vlády církevním řádům, zbytek by měla nahradit finanční částka 83 miliard korun vyplácená 60 let. S úrokem by celková suma dosáhla asi 270 miliard.