Do Chorvatska pojedou o prázdninách pomáhat čeští policisté

Praha/Záhřeb - Čtrnáct českých policistů vyjede o letošních prázdninách do Chorvatska. Jejich úkolem bude pomáhat svým zahraničním kolegům při komunikaci s turisty z České republiky. Počet těch, kteří přijíždí do Chorvatska, každoročně stoupá. Letos se do této země chystá na dovolenou přes 700 tisíc Čechů.

Skupina českých policistů, kteří ovládají chorvatštinu, zamíří do nejnavštěvovanější oblasti - na Makarskou riviéru. „Nemohou být všude, to je vyloučeno, ale riviéra je šťastná volba, mohou zde zabránit celé řadě konfliktů,“ domnívá se česká konzulka v Záhřebu Veronika Honcová.

Do výběrového řízení se přihlásilo celkem čtyřicet policistů. Vybráno bylo deset mužů a čtyři ženy. Do Chorvatska odjedou vždy dva až čtyři policisté každé dva, respektive tři týdny. První skupinka se na cestu vydá koncem června. „Měli by působit preventivně v rámci dopravně bezpečnostních akcích na silnicích, při běžných obchůzkách,“ vypočítává činnosti policistů koordinátor akce Petr Sehnoutka.

Kontakt na české policisty získají turisté přes konzulát, zřejmě je bude možné kontaktovat i přes některé velké cestovní kanceláře. Inspirací pro policejní „prázdninovou“ akci byly takové země jako Maďarsko, Rakousko nebo Francie, jejichž příslušníci slouží v Chorvatsku už několik sezon.