Sarkozy na setkání V4: Lisabonská smlouva nemá být příkop mezi zeměmi

Praha - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se dnes v Praze sešel s premiéry zemí Visegrádské čtyřky i zvlášť s premiérem Mirkem Topolánkem. Po jednání vyzval své kolegy, aby odmítnutí Lisabonské smlouvy nedramatizovali ani nebagatelizovali. Evropská smlouva nemá země rozdělovat, ale naopak spojovat. Je podle něj na Francii, která bude v příštím půl roce řídit EU, aby čelila důsledkům irského „ne“. Je třeba dát všem čas.

„Nedramatizujme to, nehoňme to dopředu,“ uvedl na tiskové konferenci po setkání s českým premiérem Mirkem Topolánkem. „Dejme evropským politikům čas, aby řešení našli,“ doplnil Topolánek Sarkozyho. Podle francouzského prezidenta je hlavní zabránit krizi a nenechat vzniknout příkop mezi zeměmi, které smlouvy přijmou a které ne.

Přestavitelé čtyřky se na dnešním setkání shodli, že výsledky referenda by neměly být důvodem, aby V4 pracovala méně na rozšiřování EU například o Chorvatsko nebo Ukrajinu. Irské odmítnutí klíčového dokumentu se stalo jedním z hlavních témat setkání V4 v Praze. Nesouhlas Irů zastínil i diskusi o regionální spolupráci a podstatně ovlivnilo summit.

K ratifikaci se vyjádřili i Klaus z nemocnice a Schwarzenberg z Lucemburku

Stalo se i tématem podvečerního setkání prezidenta Václava Klause a premiéra Topolánka. Klaus irské „ne“ Lisabonské smlouvě jako dlouhodobý kritik tohoto dokumentu minulý týden uvítal. Domnívá se, na rozdíl od většiny evropských politiků, že rozhodnutím Irů ratifikace končí. Se Sarkozym se Klaus kvůli svému zdravotnímu stavu nesešel, poslal mu ale dopis, v němž ho pozval na státní návštěvu Česka.

K irskému odmítnutí se dnes vyjádřil i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na jednání šéfů diplomací zemí EU v Lucembursku. Prohlášil, že „ne“ není důvodem k zastavení ratifikace evropské smlouvy. Česko podle něho musí počkat na rozhodnutí Ústavního soudu.

Sarkozy chce ukázat zájem o střední Evropu 

Svou účastí na jednání V4 chce Sarkozy ukázat francouzský zájem o střední Evropu - ve Valdštejnském paláci se proto sešel kromě českého premiéra ještě s Robertem Ficem, Donaldem Tuskem a Ferencem Gyurcsánym. Hovořili hlavně o prioritách francouzského předsednictví v Evropské unii ve druhé polovině letošního roku a také priority českého předsednictví v následujícím pololetí.

Mezi diskutovanými tématy byl vedle „klimatického balíčku“, který navrhla Evropská komise, také podpis takzvaného strategického partnerství mezi Francií a Českem. Podle francouzského prezidentského úřadu má jít o prohloubení vztahů zvlášť v oblastech jaderné energetiky, školství, zemědělství a obrany.

Jaký „Sarko“ přijel do Prahy?

Sarkozy je v prezidentském úřadě 13 měsíců, přestál mezinárodní finanční krizi, růst cen ropy, nezdařený pokus o nastartování francouzské ekonomiky a nedotažené reformy. Právě ty jsou terčem kritiků, kteří mu vyčítají, že se „chirakizuje“, že jeho reformy začínají a končí siláckou rétorikou, k činům je ale daleko.

Ačkoliv lze Sarkozyho za mnohé kritizovat (slíbil, že vláda bude mít 15 ministrů, ale má 37 členů, ani jednu reformu nedokončil, ustupuje silným zájmovým skupinám), nelze mu upřít, že se věci ve Francii rozpohybovaly.

Nicolas Sarkozy
Zdroj: ČT24