Policie otevírá kauzy kolem zavražděného Františka Mrázka

Praha - Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) znovu otevřel a analyzuje kriminální kauzy týkající se především postavy zavražděného podnikatele Františka Mrázka. Útvar zatím tají, na jaké případy se chce konkrétně zaměřit, protože by to mohlo ohrozit objektivitu vyšetřování. Už v minulosti šetření ÚOOZ vyvolalo politické pnutí, které souviselo se vznikem takzvané Kubiceho zprávy, a otevření starých kauz působí neklid na politické scéně i v současnosti.

„To, že policejní útvar ÚOOZ zasáhl do volební kampaně s cílem změnit výsledky voleb, je zřejmé. Mě by nepřekvapilo cokoli, co by přišlo nefér z tohohle policejního útvaru,“ zpochybňuje předem vyšetřování předseda ČSSD Jiří Paroubek. Bývalý ministr vnitra František Bublan se nechal slyšet, že nedůvěřuje objektivnosti vyšetřování. „Pokud vím, tak tam jsou informace o současných vládních politicích. Třeba o panu ministru Langerovi,“ dodává.

Ministr vnitra Ivan Langer a ÚOOZ ale jakékoli ovlivňování práce policie odmítají. „Spousta kauz šla jaksi do ztracena a nikdo neví proč. Určitě stojí za to je shromáždit na jedno místo, udělat pečlivou analýzu a vyhodnotit, co z těch informací je ještě použitelné pro další šetření policie a co už je navždy ztraceno,“ uvedl Langer.

Spisy jako Krakatice, Loreta nebo Inferno, které nyní zkoumají policejní analytici, se zabývají především spojením organizovaného zločinu, světa obchodu a politiky. Společným jmenovatelem znovu otevřených kauz je osoba Františka Mrázka, který byl zavražděn před dvěma lety, aniž by byl dosud odhalen jeho vrah. Policie zatím vyhodnotila kolem 30 nevyřešených vražd, které by mohly s organizovaným zločinem kolem Mrázka souviset.

Jedním z otevřených případů je únos Lamberta Krejčíře, otce Radovana Krejčíře, kvůli kterému je už přes rok a půl obviněno šest lidí, kteří mají vazby na příbramského podnikatele Jaroslava Starku. Policii se prý nedávno přihlásil svědek, který dostal nabídku Krejčířovo tělo na zakázku odstranit.