Zvířata budou mít vlastní právní kategorii

Praha - Tvůrci nového občanského zákoníku konečně vyslyšeli dlouhodobé stížnosti ochránců zvířat. Ta jsou sice nyní chráněna před týráním, české právo je ale bere jako neživou věc. Nový předpis se tak inspiroval západní Evropou a přiznává zvířatům lepší právní postavení. Pokud projde vládou i parlamentem, mohl by začít platit za dva roky.

Úprava by měla ulehčit hlavně zvířatům v útulcích, která nyní musí čekat na nového pána půl roku. Do té doby se o ně může přihlásit původní majitel. Nově by se lhůta zkrátila na 2 měsíce. „Zkrácení lhůty by pomohlo nejen nám, ale i novým majitelům, kteří už se nebudou půl roku třást, že jim zvíře někdo vezme,“ reagoval na změny vedoucí útulku pro opuštěná zvířata v Tróji Václav Steinbauer.

Nový zákon chce také předejít situacím, kdy si děti koupí zvíře, ale rodiče se pak nechtěného přírůstku zbaví. „Malé děti si budou moci koupit zvířata jen v případě, když jim bude více než patnáct let,“ upřesnil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Osud domácího mazlíčka bude možné spojit také se závětí. Dědic si bude moci vybrat, zda se bude starat o zvíře a tím pádem i dědit, a nebo se ho zbaví a přijde i o majetek.

Vydáno pod