Ze sociálních dávek přispívali Čunkovi na charitu

Praha - V letech 1996 a 1997, kdy pobírala rodina vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka sociální dávky v hmotné nouzi, darovala každý rok církvi bezmála 20 tisíc korun na charitativní účely. Píše o tom dnešní vydání deníku Právo s odvoláním na údaje, které zjistil Útvar pro odhalování korupce při prověřování majetkových poměrů Čunkovy rodiny, když vyšetřoval jeho případ.

Podle údajů policie měli Čunkovi církvi darovat nejprve 17.600 korun v roce 1996, o rok později pak přispěli dalšími 18 200 korunami. Znamená to, že každý měsíc by musela rodina vicepremiéra z údajně napjatého rozpočtu ušetřit v průměru 1500 korun.

Když se stal Čunek v roce 1998 starostou Vsetína, byl ještě štědřejší. Po roce 2002 začaly jeho dary přesahovat sto tisíc korun ročně. V té době už to však podle deníku jeho příjmy dovolovaly.

Sám Čunek nevidí na poskytování darů nic záhadného. „Kdo neví, o co jde, tak to nemůže pochopit. Považoval jsem to v té době za svou povinnost,“ uvedl Čunek s tím, že i v tíživé finanční situaci dokázali peníze také s pomocí rodiny našetřit.

Čunek byl kvůli údajné korupci vyšetřován od konce roku 2006. Byl podezřelý z toho, že jako vsetínský starosta přijal v roce 2002 půlmilionový úplatek. Stíhání ale bylo loni zastaveno s tím, že se trestný čin nestal.

Podezřelý byl i z toho, že v 90. letech pobíral od státu sociální dávky a příspěvky na bydlení, ačkoliv v té době uložil do bank celkem 3,5 milionu korun. Tuto kauzu odložila policie koncem ledna s tím, že se neprokázalo, že Čunek zamlčel příjmy důležité pro přiznání sociálních dávek. Čunek při návratu do vlády přistoupil na podmínku ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (za SZ), že finance šéfa KDU-ČSL musí prozkoumat auditor.