Sobotka v Lidicích varoval před podceněním světových konfliktů

Lidice (Kladensko) - V Lidicích si připomínají 66 let od vyhlazení obce německými vojáky. Nacisti ji vypálili coby odplatu za atentát na říšského protektora Heydricha. Na místě zastřelili 170 mužů, ženy a děti odvezli do koncentračních táborů. U příležitosti pietního aktu varoval šéf Senátu Přemysl Sobotka před podceněním světových konfliktů, které se Česka zdánlivě dotýkají jen velmi málo nebo vůbec. Podotkl, že je třeba se zamyslet, zda se podobná tragédie už nemůže opakovat.

Sobotka, který při neúčasti prezidenta Václava Klause, přednesl hlavní projev, označil lidickou tragédii za nejhorší očistec. „Lidská bolest zde byla konfrontována s lidskou bezcitností,“ řekl Sobotka. Zároveň varoval před nevšímavostí vůči současným světovým konfliktům. „Zlo, které páchá někdo na druhém konci planety, je v dnešním globalizovaném světě nebezpečně blízko nás. Po vzdání úcty obětem se musíme zamyslet, zda se podobná tragédie nemůže stát znovu,“ dodal.

Sérii projevů zakončila předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková. Připomněla, že tragédie Lidic si všiml celý svět. „Osud této obce otřásl každým. Svět se pak pod tíhou svědomí rozhodl, že Lidice budou žít. Stejně pojmenované obce se proto objevují po celém světě,“ řekla Dvořáková.

Dopoledního pietního aktu u hromadného hrobu lidických mužů v Památníku Lidice se zúčastnily stovky lidí z řad veřejnosti i pozvaných hostů. Po kladení věnců, které trvalo zhruba 40 minut, si vyslechli státní hymnu, poté následovaly projevy.

Lidice přepadli nacisté 10. června 1942. V obci s 503 obyvateli bylo tohoto dne jako odveta za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha zastřeleno 173 mužů. Ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku. Děti, kromě několika vybraných na poněmčení a batolat do jednoho roku, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře v polském Cheľmnu nad Nerrem. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Obec byla srovnána se zemí. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

O 14 dnů později než Lidice vyhladili nacisté také obec Ležáky na Chrudimsku. Ležácká tragédie si vyžádala životy 22 mužů, 21 žen a 11 dětí.

Lidický památník
Zdroj: ČT24