Policie prověřuje veřejné zakázky na IT služby v podniku Lesy ČR

Hradec Králové - Policie prověřuje veřejné zakázky v oblasti informačních technologií a komunikačních služeb ve státním podniku Lesy ČR (LČR). Podnět podal sám podnik. Nové vedení si nechalo zpracovat analýzu a zjistilo pochybení bývalých zaměstnanců - chyběla například fakturovaná technika. Analýza podle mluvčího LČR Radka Drahného naznačuje možné podezření ze závažných porušení zákona o veřejných zakázkách.

Nové vedení, které působí v LČR od počátku letošního roku, si nechalo nezávislou advokátní kanceláří zpracovat analýzu zejména z období od 1. března do 31. října 2007. V tomto období stál v čele státního podniku Jiří Holický. Nové vedení zjistilo, že některé služby jsou předražené nebo chyběla fakturovaná technika. Zastavilo proto proplacení faktur a obrátilo se na policii.

„Orgánům policie jsme předložili všechny dostupné dokumenty a budeme s nimi maximálně spolupracovat, aby tato záležitost byla řádně prošetřena,“ uvedl Jiří Novák, generální ředitel státního podniku.

Minulý týden také vedení LČR oznámilo, že podalo podnět hradeckému státnímu zastupitelství k prošetření účtů ve společnosti H.F.C. Státní lesy v této společnosti, které patří hradecký hotel U královny Elišky, vlastní od roku 2000 padesátiprocentní podíl. Podnět opírají o zprávu auditora, který analyzoval loňské účetnictví H.F.C. a poukázal na možné nesrovnalosti v jejím hospodaření. Firma H.F.C. podezření odmítá.

Státním lesům patří asi polovina lesů v zemi. Podnik hospodaří s majetkem za více než 70 miliard korun. Loni LČR vykázaly zisk asi 630 milionů korun.