V Praze pochodovalo proti rakovině šest a půl tisíc lidí

Praha - Letošního pochodu proti rakovině prsu se v Praze zúčastnilo přes šest a půl tisíce lidí. Průvod lidí v růžových tričkách šel z Václavského náměstí do Žlutých lázní v Podolí. Koupí trička přispěli dobrovolníci třemi stokorunami na boj proti zhoubné nemoci, která ročně v Česku postihne až šest tisíc žen, z nich dva tisíce zemře. Vybraná částka půjde na osvětové a ozdravné programy proti rakovině prsu.

V průvodu převažovaly ženy, mladé i starší, přišly celé rodiny s malými dětmi. Nad jejich hlavami se vznášely růžové balonky. Pozornost si získal pes, kterého majitelé v růžových tričkách oblékli do růžového trička také.

V cíli šestikilometrového pochodu čekal na účastníky kulturní program. V něm zaujala zejména speciální módní přehlídka klobouků, které si vyrobily a samy převedly ženy, které zákeřnou nemoc překonaly. Pacientky se účastnily rovněž exhibičního závodu Dračích lodí.

„Je to dobrá věc a může to potkat kteroukoli z nás a je dobře, když každá z nás ví, že v tom není sama,“ řekla herečka Milena Steinmasslová, která se průvodu účastnila už potřetí. Podle ní ženy, které dnes přišly, jsou moudré a většina z nich už ví o nebezpečí rakoviny. „Spíš ty, co už vědí, aby se rozhlédly po svém okolí, jestli jsou některé, které nevědí, a hlavně říkat svým dcerám, aby byly opatrné, toť vše,“ shrnula.

„Dnešního průvodu se účastnilo přes 6500 lidí, částka 8,888.888 korun jde na osvětové a ozdravné programy,“ uvedla za organizátory pochodu Michaela Vaňková. Pacientské sdružení Mamma Help dostane 950.000 korun na provoz bezplatné Linky proti rakovině prsu a podporu společensko-charitativní akce Umíme žít naplno. Aliance českých organizací a žen s rakovinou prsu získá 7,188.888 korun na projekt Ženy ženám, v němž se rozdávají šeky s příspěvkem na vyšetření prsou. Peníze půjdou také na nákup modelů na výuku samovyšetření prsu. Asociace mamodiagnostiků obdrží 750.000 korun na vyhodnocení a zpracování screeningového programu v ČR.

Důležitá je prevence

Zdravotní pojišťovny v Česku hradí screeningové vyšetření ženám od 45 let jednou za dva roky. V počátcích screeningu v roce 2003 bylo vyšetřeno 200.000 žen, loni už 450.000 žen. Na prevenci chodí 60 procent žen. „Není to málo, ale byli bychom rádi, aby chodilo 80 až 90 procent,“ řekl přednosta radiodiagnostické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a profesor Jan Daneš. Díky screeningu se podle něj daří odhalit 80 procent nádorů už v časném stadiu. V Česku je 66 screeningových center, síť je dostatečná.

Profesor Daneš doporučil ženám, aby při jakémkoli problému s prsy vyhledaly lékaře. Pokud si nahmatají bulku, vtahuje se jim bradavka nebo se objeví neobvyklý výtok z bradavky, neměly by návštěvu odkládat. „Nemusí to být rakovina, ale žena získá vyšetřením jistotu, že je v pořádku,“ vysvětlil. S dotazy a problémy se ženy mohou obracet také na odborníky v internetové poradně na www.mamo.cz. Odpověď dostanou do druhého dne.