Děčínem pochodovali extremisté, policie zadržela tři lidi

Děčín - Děčínem pochodovaly zhruba dvě stovky nacionalistů s černými vlajkami a transparenty. Akci nahlásili děčínskému magistrátu jako protest proti toleranci a dekriminalizaci drog. Svoji akci svolali i anarchisté a antifašisté. Situaci proto kontrolovala policie a oba tábory k sobě nepustila. Akce se prozatím obešla bez vážnějších potyček. Policisté zadrželi tři osoby kvůli rušení veřejného pořádku.

Nacionalisté ze skupiny Autonomní nacionalisté Sever se ve dvě hodiny vydali od děčínského nádraží. Prošli centrem města na Smetanovo nádraží, kde zazněly čtyři proslovy. Antifašisté a anarchisté čekali na demonstrující nacionalisty na Tyršově mostě. Obě skupiny od sebe oddělil kordon těžkooděnců. Antifašisté skandovali hesla proti nacismu a rozvinuli transparent s nápisem „Nácky tu nechceme“.

Nacionalisté se v doprovodu policistů vrátili zpět na nádraží, někteří odjeli domů, většina se vydala do blízkých restaurací. Mimořádná bezpečnostní opatření proto potrvají do pozdních nočních hodin. Podobný pochod se koná v Děčíně poprvé a policie se obávala možných násilností, proto do akce nasadila stovky lidí - policisty, padesát městských strážníků, antikonfliktní týmy, těžkooděnce, psovody a kriminalisty v civilu. Situaci monitorovalze vzduchu i vrulník.

Podle děčínského primátora Ladislava Rašky byl pochod řádně nahlášen a magistrát neměl důvod ho nepovolit. „Sice se na akci díky propagaci na internetu nabalila spousta různých živlů, ale jsem rád, že pochod prošel v klidu a nic se nestalo,“ řekl Raška.