Bém: Byla chyba neprosadit větší počet členů ve výborech hned po volbách

Praha - První místopředseda občanských demokratů a pražský primátor Pavel Bém si myslí, že byla chyba, že koalice hned po volbách v roce 2006 neprosadila zvýšení počtu členů v poslaneckých výborech. Koaliční poslanci v pátek po několikadenních obstrukcích ve sněmovně ze strany opozice těsným rozdílem prosadili navýšení počtu členů v některých výborech a změnu ze sudého počtu členů na lichý. Opozice byla od začátku proti návrhu šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře - jde podle ní o popření výsledků voleb.

„Výbory se neusnáší, neposílají materiály, jsou paralyzovány - byla chyba, že jsme neprosazovali navýšení počtu jejich členů hned po volbách,“ řekl v nedělních Otázkách Václava Moravce Pavel Bém. Podle prvního místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se obsazení výborů dohodne vždy po volbách a občanští demokraté tak podle něj dohodu porušili. Tluchořův návrh prý jen zhorší napětí mezi vládou a opozicí. „Poměry ve výborech by měly být dány výsledky voleb,“ řekl znovu Sobotka. „Podstatné je, aby výbory měly lichý počet, aby byly schopny učinit rozhodnutí,“ prohlásil Bém. Dosud byl ve většině výborů sudý počet míst, která měla koalice a opozice rozděleny půl na půl. Tluchoř už dříve svůj návrh odůvodňoval tím, že po odchodu tří poslanců ze sněmovní frakce ČSSD funguje většinová koalice, která by měla mít převahu i ve výborech.

Personální změny ve výborech ale první místopředseda ODS nekomentoval. Sobotka, který je v rozpočtovém výboru, vyjádřil obavu, že ODS chce oslabit kontrolní funkci výborů. Počet členů se zvýší v některých výborech z 18 na 19 a z 22 na 23. O konkrétním obsazení nových pozic bude muset sněmovna ještě znovu hlasovat.

Proti změně počtu členů ve výborech kromě opozice hlasovaly také poslankyně Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková. Tyto dvě poslankyně zvažují odchod z poslaneckého klubu zelených a vyjádřily se, že podporovat pouze to, co je v souladu s koaliční smlouvou. Spolu s „rebely“ v řadách ODS Tlustým, Ranincem a Schwippelem tak bude mít koalice těžké udržet už tak křehkou většinu ve sněmovně, opřenou o dva přeběhlíky z ČSSD Melčáka a Pohanku. „Jsem přesvědčen, že máme šanci to ustát až do konce funkčního období,“ věří ale vládě ODS, KDU-ČSL a zelených Bém.

Olga Zubová
Zdroj: ČT24