Armádu opouštějí nespokojení piloti

Praha/Přerov - Českou armádu hromadně opouštějí piloti. Po letcích nadzvukových stíhaček i ti z vrtulníků. Stěžují si na časté reorganizace a nejasnou budoucnost. Určitou roli hrají také obavy z nasazení v Afghánistánu. Hromadné odchody řešilo velení armády už několikrát.

Nespokojeni jsou jsou hlavně ti, kdo létají na nejmenších strojích - vrtulnících Sokol. Miroslav Pechát strávil ve vzduchu 1800 hodin, po zrušení jeho jednotky mu teď jako několika jiným nabídli už jen místo druhého pilota. Odmítl. Nic na tom nezměnilo ani to, že když se o věci začalo mluvit v médiích, armáda mu dodatečně nabídla kapitánskou pozici. „Můj stupeň znechucení armádou dosahuje vrcholu, nejdřív pro mě místo není, pak se na základě novinového článku najde,“ komentuje to Pechát.

Na největší vrtulníkové základně v Přerově uvažovalo původně o odchodu 16 pilotů. Definitivně se jich zatím rozhodlo 8, za rok se chystá opustit armádu i velitel a jeho zástupce. „V loňském roce to byl jeden pilot, ale před třemi lety to bylo 12 pilotů, prostě ta obnova létajícího personálu je přirozená,“ řekl mluvčí vrtulníkové základny Přerov Milan Kouřil. Podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka i tak pořád zůstává dostatek personálu pro nasazení v zahraničních operacích.

Některým z odcházejících pilotům vadí kromě častého rušení a přemisťování jednotek také to, že jim armáda plně neproplácí hodiny strávené ve službách. Dalším horkým tématem je Afghánistán. Od příštího roku by tam měli působit tři transportní vrtulníky, a část odcházejících pilotů argumentuje i obavami z náročné mise.

Přípravy na misi v Afghánistánu jsou už přitom v plném proudu. Armáda začala s modernizací vrtulníků, které tam budou nasazeny. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek obavy vojáků z mise nesdílí: „Po prvním kontingentu, který se vrátí, určitě se jejich obavy rozptýlí,“ řekl.

Výcvik vrtulníkového pilota v Česku trvá až deset let. Proto armáda podle Picka pracuje na zrychlení výcviku a uvažuje o tom, že sníží požadavky na vzdělání - piloti vrtulníků by nově nemuseli muset mít vysokou školu.