Nebezpečnou křižovatku v Zábřehu nahradí kruhový objezd

Zábřeh - Křižovatku v Zábřehu na Šumpersku, která je součástí frekventované silnice vedoucí ze střední Moravy do Jeseníků, nahradí v následujících měsících kruhový objezd. Ten by měl pomoci zlepšit situaci na nebezpečné křižovatce. Investice si vyžádá téměř 12 milionů korun. Náklady akce uhradí Ředitelství silnic a dálnic společně s Olomouckým krajem a zábřežskou radnicí. Sdělil to náměstek hejtmana Pavel Horák.

Nový kruhový objezd investoři vybudují v místě křížení silnice I/44 a ulice Leštinská, kterou vede mimo jiné jedna z cest do centra Zábřehu. „Stávající křižovatku, která je velmi zatížená, odborníci vyhodnotili jako jednu z nejnebezpečnějších na území kraje. Rondel by měl zvýšit bezpečnost v tomto místě,“ uvedl Horák.

ŘSD vynaloží podle něj na výstavbu rondelu 5,6 milionu korun, město Zábřeh 2,6 milionu korun a hejtmanství 3,7 milionu korun. „Náš příspěvek půjde na vybudování nových sjezdů, směrových ostrůvků či dopravního značení kruhové křižovatky,“ řekl náměstek hejtmana. Doplnil, že ŘSD patří silnice I/44, komunikaci v Leštinské ulici vlastní kraj.

Olomoucké hejtmanství investuje do zvýšení bezpečnosti provozu na silnicích a železničních přejezdech v regionu již několik let. Poskytuje obcím, správě silnic a železničářům dotace například na vybudování přechodů pro chodce, zpomalovacích ostrůvků a zabezpečovacích zařízení na přejezdech. Kraj má letos na tyto investice vyčleněno devět milionů korun.