Korunní svědkyni v Čunkově kauze obvinila policie z křivé výpovědi

Praha - Pražští kriminalisté v pátek obvinili klíčovou svědkyni v údajné korupční kauze vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka Marcelu Urbanovou z toho, že v případu Čunka křivě vypovídala. Bývalá Čunkova sekretářka Urbanová na policii podala stížnost. Pokud bude obžalována a uznána vinnou, hrozí jí až desetileté vězení.

Právě na základě opakovaných svědectví Urbanové byl Čunek loni obviněn z půlmilionového úplatku, ale jeho stíhání bylo nakonec zastaveno. Kvůli tomuto verdiktu se nyní Urbanová ocitla ve zcela opačné roli - z korunní svědkyně se stala obviněnou.

Policisté ve svém rozhodnutí vycházeli z toho, že pakliže bylo trestní stíhání Čunka zastaveno s tím, že se skutek nestal, musela Urbanová lhát. „Vzhledem k tomu, že svědkyně na této verzi setrvala a i nadále setrvává, je zřejmé, že uvedla nepravdu,“ potvrdila mluvčí Městského zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. „Naprosto jasně vím, a všechny důkazy o tom svědčí, že paní Urbanová vypovídala křivě,“ uvedl i předseda lidovců.

„Vypovídala jsem čtyřikrát ve shodě, nemám jinou verzi, nikdy jsem neměla a mít nebudu,“ brání se Urbanová. Podle ní je chyba i v tom, že o obviněných rozhoduje pražská policie. Domnívá se, že rozhodnutí vydalo místně nepříslušné policejní ředitelství, proto kvůli tomu podává stížnost. Mluvčí pražského zastupitelství Štěpánka Zenklová ale pochybení nepřipouští: „Část její výpovědi byla učiněna na policejní služebně v Praze 1, takže případ dovozuje obvodní zastupitelství pro Prahu 1.“

Čunkova kauza od počátku do konce

Čunek byl kvůli údajné korupci vyšetřován od konce roku 2006. Byl podezřelý z toho, že jako vsetínský starosta přijal v roce 2002 půlmilionový úplatek. Stíhání ale bylo loni zastaveno s tím, že se trestný čin nestal.

Podezřelý byl i z toho, že v 90. letech pobíral od státu sociální dávky a příspěvky na bydlení, ačkoliv v té době uložil do bank celkem 3,5 milionu korun. Tuto kauzu odložila policie koncem ledna s tím, že se neprokázalo, že Čunek zamlčel příjmy důležité pro přiznání sociálních dávek. Nyní se ovšem ukazuje, že v době, kdy dávky pobíral, příspíval až 18 tisíc korun ročně církvi.

Jiří Čunek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod