Policie bude jezdit v nových fabiích a octaviích od listopadu

Mladá Boleslav - Od listopadu začnou čeští policisté jezdit v nových stříbrných vozech Škoda. Policie od mladoboleslavské automobilky koupí modely Škoda Octavia a Fabia, informoval mluvčí firmy Jaroslav Černý. Škoda zvítězila v květnovém tendru na 3500 nových aut za asi 1,1 miliardy korun.

„Podmínky výběrového řízení splňují modely Škoda Fabia, Fabia Combi, Octavia a Octavia Combi s třemi různými motorizacemi,“ uvedl mluvčí. Součástí vozů bude elektronický stabilizační program, přední, boční i hlavové airbagy nebo klimatizace. Modely Octavia dodá Škoda Auto se speciální policejní úpravou a v novém barevném provedení. Součástí veřejné zakázky je i technické vybavení až 14 servisních míst a odpovídající školení pracovníků.

Policie a automobilka uzavřou smlouvu do konce června, první dodávka by se podle Černého měla uskutečnit v listopadu. Škodovka žádala za dodávku aut zhruba 1,1 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty. Bylo to nejméně ze tří kandidátů. Import Volkswagen Group nabídl cenu 1,4 miliardy korun a společnost Renault Česká republika téměř dvě miliardy korun.

Policie chce v letech 2008 až 2011 nakoupit 2800 až 3500 nových služebních vozidel. Zaplatit za ně hodlá asi 1,4 miliardy korun, každý rok chce investovat 350 milionů korun. Podle plánu vedení policie by mělo být 1900 vozů v policejních barvách, 900 civilních a u sedmi set se policie teprve rozhodne, zda budou označena. Jen letos chce prezidium koupit asi 700 nových vozů.

Služební vozy budou stříbrné barvy s vodorovným modrým pruhem na bocích a kratšími modrými a žlutými pruhy na zadní části vozu. Ve vodorovném pruhu se může objevit nápis Pomáhat a chránit.

Škodovky slouží policistům také v jiných zemích světa, používá je například policie v Polsku, na Slovensku, v Rakousku, Maďarsku, Velké Británii nebo v Izraeli.  

Vydáno pod