Čunek musí znovu do Přerova k soudu, zatím se omluvil

Přerov - Šéf lidovců Jiří Čunek bude muset znovu stanout před přerovským okresním soudem v případu zlínského podnikatele Romana Vaškůje a Petra Šmiřáka, který úzce souvisí s jeho údajnou korupční kauzou. Vicepremiér Čunek v roli svědka v polovině května odmítl v Přerově vypovídat. Soudce ale trvá na tom, že k tomu neměl důvod. Před soudem měl stanout Čunek již tento pátek, soudci se však omluvil.

„Předvolávám ho znovu, to jeho odmítnutí výpovědi bylo nezákonné,“ řekl dnes přerovský soudce Jiří Barbořík. Ihned poté, co Čunek v polovině května s odvoláním na svůj senátorský mandát odmítl vypovídat, mu soudce uložil pořádkovou pokutu 20.000 korun. Po skončení jednání ji však vzápětí zrušil s tím, že si neuvědomil, že Čunek má senátorskou imunitu.

Barbořík však tehdy uvedl, že zváží, zda na Čunka podá podnět předsedovi Senátu - dnes řekl, že tak neučinil. „Už ne s horkou hlavu jsem to vyhodnotil. Trvám však na tom, že odmítl vypovídat neoprávněně. Proto ho chci předvolat znovu,“ doplnil soudce s tím, že nehodlá zatím předjímat situaci, kdy by Čunek svůj postoj zopakoval.

Soudce jej před soud znovu předvolal na tento pátek. „Poslal mi však omluvu, že je údajně na zahraniční cestě. Budu se snažit najít jiný termín tento týden, ale s ohledem na jeho vytížení to nepředpokládám,“ uvedl.

Vaškůj měl údajně podplatit svědkyni Urbanovou

Kvůli Vaškůjově kauze stane během tohoto týdne v roli svědka například asistentka ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase či Vlastimil Zubík, který se mezi oběma obžalovanými pohyboval. Vyslechnout hodlá soudce i přítele Marcely Urbanové, který se však rovněž omluvil kvůli nemoci. I z tohoto důvodu případ v pátek neskončí a soudce jej bude znovu odročovat.

Vaškůj se podle obžaloby společně se Šmiřákem pokusil ovlivnit koncem loňského února korunní svědkyni v korupční aféře Čunka Marcelu Urbanovou. Dosáhnout prý chtěli toho, aby za peníze a výhody stáhla svou výpověď, podle které měl Čunek jako starosta Vsetína převzít půlmilionový úplatek. Podle verze podnikatele šlo pouze o provokaci, která měla poukázat na nevěrohodnost hlavní svědkyně. Urbanová však nátlak nahlásila policii.