Visegrádská čtyřka bude podporovat vstup Chorvatska do EU

Praha - V následujícím roce bude Polsko, kterému dnes předali Češi v Praze předsednictví visegrádské čtyřky, pomáhat Chorvatsku a dalším zemím aspirujícím na vstup do EU v jejich snaze bez ohledu na zamítavý postoj Irů k Lisabonské smlouvě. Po jednání V4 v Praze to uvedl polský premiér Donald Tusk. Výsledky referenda by podle něj neměly být důvodem, aby V4 pracovala méně na rozšiřování EU například o Chorvatsko a Ukrajinu. „Bude to priorita našeho úsilí,“ uvedl.

Kočky u horké kaše 

„Komplikace nemohou mít vliv na rozšiřování EU, Chorvatsko určitě patří do EU,“ doplnil slovenský premiér Robert Fico s tím, že unie není sektou a je důležitým stabilizačním prvkem Evropy. „Chorvatsko by se nemělo stát obětí tohoto procesu,“ souhlasí český premiér Mirek Topolánek (ODS).

Podle Tuska nelze ratifikační proces zastavit. Topolánek nicméně poznamenal, že Česko ratifikaci pozastavilo tím, že dokument nechalo posoudit Ústavním soudem.

Vlažnější byla reakce maďarského premiéra Ference Gyurscányho: „Jako kočka obchází horkou kaši, tak se my vyhýbáme jednoznačnému hodnocení irského referenda. Jisté je, že je to velký problém.“

Evropská unie musí irské „ne“ vyřešit co nejrychleji, i proto, že se chce dále rozšiřovat. Jak mají evropské státy v ratifikaci Lisabonské smlouvy pokračovat, má podle Topolánka říct blížící se zasedání vrcholných představitelů EU.

Ceny potravin a ropy jsou pro EU palčivý problém

Slovenský premiér Rober Fico upozornil, že nejdůležitějším problémem pro občany v zemích EU dnes není Lisabonská smlouva a výsledek irského referenda, ale především stoupající ceny potravin a ropy. Testem unie v nejbližších dnech by tak podle něj měla být diskuse, jak růstu cen zabránit.

Ostatní ministři V4 podpořili české předsednictví EU   

Tusk ocenil přípravy Prahy na předsednictví EU, které podle něj bude klíčovým testem všech zemí regionu. „Existuje možnost stát se majákem pro celý region, pro nové členské země i ty, které aspirují na členství,“ uvedl v souvislosti s vedoucími rolemi, které Česko a Polsko v příštím roce čekají.

Podporu Čechům pro nadcházející předsednictví vyjádřil i maďarský premiér Ferenc Gyurcsány. Premiéři V4 také pozitivně zhodnotili české předsednictví ve skupině. Vyzdvihli především další rozšíření schengenského prostoru.