Páru z Kroměříže hrozí za vraždu až výjimečný trest

Zlín - Manželé Iveta a Petr Motalíkovi z Kroměříže dnes stanuli před senátem zlínské pobočky Krajského soudu v Brně. Podle obžaloby v únoru letošního roku zavraždili v Buchlovském lese na Uherskohradišťsku pětadvacetiletou ženu a zároveň matku dvouapůlroční dcery z Morkovic na Kroměřížsku. Motivem jejich jednání byly údajně peníze. Dvojici hrozí 12 až 15 let vězení, nebo dokonce výjimečný trest. Rozsudek by mohl být vynesen zítra. Motalík byl už v minulosti odsouzen za neplacení alimentů, jeho žena za úvěrový podvod.

Podle státního zástupce Lea Foltýna manželé svou oběť vylákali a zavezli do lesa, kde ji pak se zištným úmyslem zvlášť surovým způsobem usmrtili. „Petr Motalík ženu škrtil, až ztratila vědomí, a poté jí železnou tyčí od heveru zasadil nejméně devět úderů do hlavy,“ uvedl Foltýn. Jeho žena hrůznému činu přihlížela. Oběť nalezl o několik dní později kolemjdoucí.

Obžalovaní dnes u soudu odmítli vypovídat. Předseda senátu Radomír Koudela tak přečetl jejich výpovědi z přípravného řízení na policii, kde se oba k vraždě doznali. Údajně měli přes prostředníka dívce vyřídit úvěry tak, aby si mohla koupit byt v Kroměříži. „Bylo mi jasné, že z těch peněz nikdy nebude nic mít. Udělali jsme na ni podraz,“ líčila Motalíková s tím, že poškozená byla „úplně jednoduchá návnada“.

Motalík: Šlo o odstranění problému

Dodala, že celkem šlo o více než 600.000 korun, z nichž si prý 400.000 nechal zprostředkovatel Ivo Švajda, zbytek připadl manželům, když poškozená dostala údajně jen asi 20.000 korun. Švajda ale dnes u soudu odmítl, že by nějaké peníze přebíral. Obžalovaní prý poté dostali strach, že by mladá žena o podvodech promluvila. „Manželku proto napadlo, že ji zabijeme. Šlo o odstranění problému. Strašně toho lituji, dalo se to řešit jinak,“ uvedl Motalík.

Motalíková ale jeho tvrzení odmítla. „Není to tak. Manžel mi řekl, že to vyřeší sám. Měli jsme dluhy, k tomu tenhle problém. Teď to na mě hází, aby v tom nebyl sám,“ řekla na policii obžalovaná. Podle psychiatra ale oba manželé netrpí žádnou psychickou chorobou a dobře věděli, co dělají. „Jejich jednání bylo cílené, předem připravované a koordinované,“ citoval Koudela závěry posudku.

Příbuzní zavražděné ženy prostřednictvím své zmocněnkyně požadují u soudu náhradu škody celkově převyšující jeden milion korun.