Češi loni prosázeli 108,3 miliardy korun

Praha - Počet závislých patologických hráčů se v České republice odhaduje na 100 tisíc. Podle primáře oddělení léčby závislostí z psychiatrické léčebny v Bohnicích Karla Nešpora může mít problém s hraním hazardních her až 300 tisíc lidí. Za posledních několik let se situace ještě zhoršila. Patologické nemusí být jen hraní na automatech, ale i sázení na sportovní utkání a účast na různých loteriích. Podle ministerstva financí prosázeli Češi loni v loteriích a sázkových hrách rekordních 108,3 miliardy korun.

Za 15 let objem peněz v hazardních hrách narostl více než čtyřikrát. V roce 2007 se počet herních automatů zvýšil o 12 procent a videoautomatů o 50 procent. Psychiatři se setkávají i se závislými sportovci a podnikateli. Problémy s hazardní hrou se mohou vyskytnout i u jiných profesí, často se objevují třeba u invalidních důchodců.

Za rizikové faktory vzniku závislosti na hraní považuje Nešpor stres v práci a také velké částky peněz, které je možné sázet. Riziko zvyšuje i alkohol, kouření, hluk, směnný provoz, pocity odcizení a fyzického ohrožení.

Zaměstnavatel by měl podle Nešpora zbystřit, pokud jeho zaměstnanec často žádá o vyplacení zálohy, vybírá si neplánované dny volna a je náladový. Pozor by si měl dát ale i na to, pokud pracovník dobrovolně pracuje přesčas a má více pracovních poměrů.

Rozhovory i léčba svépomocí 

Nešpor radí, aby zaměstnavatelé mluvili se svými zaměstnanci o nebezpečí závislosti. Patologické hráčství by se mělo brát v úvahu také při vstupních lékařských prohlídkách u rizikových profesí.

Hráčství lze léčit ústavně i ambulantně u psychiatra. Účinná může být i svépomoc, například ve skupinách anonymních gamblerů. Hráči se scházejí například každý čtvrtek od 18:00 do 19:00 v Brně v Křenové ulici a vždy v pondělí od 18:30 na pavilonu 31 psychiatrické léčebny v Praze - Bohnicích.

Ministerstvo chystá nový zákon 

Ministerstvo financí nyní připravuje nový herní zákon, vyjádřit se k němu může i veřejnost, a to do konce července na internetových stránkách. Věcný záměr zákona by měl být vládě předložen do konce roku.

Omezit hazardní hry chtějí také senátoři v čele s Josefem Novotným (SNK-ED), kteří sepsali úpravu stávajícího loterijního zákona. Chtějí dát obcím více pravomocí k regulaci kasin a heren. Senátní novela měla také zakázat provozování her po telefonu, internetové sázení a reklamu na nepovolené hry. Proti se ale již vyslovili někteří senátoři zejména z ODS, podle kterých je zbytečné jednat o novele v době, kdy se připravuje nový zákon na ministerstvu financí.

Vydáno pod