Jacques už nešéfuje poslaneckému klubu zelených - kvůli Jakubkové a Zubové

Praha - Kateřina Jacques složila dnes svou funkci předsedkyně poslaneckého klubu zelených. K rezignaci ji vedla napjatá vnitrostranická situace, na které se podílely i opakované hrozby jejích zelených kolegyň Věry Jakubkové a Olgy Zubové, že ze strany odejdou. „Musím konstatovat, že v posledních týdnech nastal problém. Poslanecký klub přestal vystupovat jako celek, dochází tím k ohrožení nejen našeho fungování, ale i celé koalice,“ zdůvodnila své odstoupení Jacques. Chtěla by, aby jejím nástupcem byl Přemysl Rabas.

Věra Jakubková o tom, že by předsedkyně zelených chystala podobný krok, podle svých slov vůbec netušila. Mrzí ji, že se jedná o jednostranné gesto, které s ní ani s Olgou Zubovou nikdo neprojednal. „Je to jedno z dalších nedorozumění v klubu, protože ani jedna z nás nechtěla, aby ostoupila,“ dodala Zubová.

Vedení klubu obě poslankyně vyčítaly, že s nimi dostatečně nekomunikuje. Při posledních hlasováních ve sněmovně se navíc několikrát přidaly na stranu opozice. Jacques už dříve ke stížnostem obou poslankyň řekla, že se s nimi dá těžko komunikovat, když jejich docházka na zasedání poslaneckého klubu je slabá.

Bursík: Je to vzkaz, že zelení jsou stále spolehlivým partnerem

Ostatní poslanci za stranu zelených - Martin Bursík, Ondřej Liška a Přemysl Rabas - krok Jacques ocenili. Podle předsedy strany Bursíka je i určitým znamením pro koaliční strany a vzkazem, že zelení jsou stále spolehlivým a čitelným partnerem.

O nástupci Jacques by měli zítra poslanci rozhodovat na schůzi klubu. Nyní už bývalá šéfka by ve svém křesle ráda viděla Přemysla Rabase, jehož jméno je v poslední době spojováno především s děním na chomutovské radnici. Tamní zelení po odvolání Rabase z funkce ředitele z vedení zooparku kvůli údajným chybám v hospodaření vystoupili z koalice.

Olga Zubová a Věra Jakubková
Zdroj: ČT24