Druhá fáze reformy zdravotnictví se zpožďuje, vrací se přízrak poplatků

Praha - Pět základních kamenů reformy je sice již na místě, ale ani samotná koalice se na nich z velké části neshodne. Jednání o šestém zákonu, o převodu univerzitních nemocnic, byla pozastavena. Plán ministra Julínka, podle kterého měla vláda v červnu schválit druhou vlnu změn, se tak rozplynul.

Když premiér Mirek Topolánek sliboval poslancům, že ministr zdravotnictví zastaví přechod fakultních nemocnic, neslo jeho sdělení i druhotné poselství: cesta k reformám bude ještě o něco delší a složitější než doposud.

„Můžu garantovat, že se Poslanecká sněmovna bude zdravotnickými zákony zabývat až na podzim,“ potvrdil náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr.

Ve vzduchu zůstává nejistota, o jaké zákony vlastně půjde. Potíže se očekávají nejen u zákonu o převodu nemocnic. Poslanec lidovců Ludvík Hovorka současný stav komentuje takto: „Přijatelný je zákon o zdravotnické záchranné službě, v ostatních jsou problémy. V současně navrhované podobě nemohou být schváleny.“ Zelení zase přicházejí se svými požadavky o změnu systému zdravotnických poplatků.

Zatím platí křehká koaliční dohoda, podle které je cílem co nejrychleji od poplatků osvobodit novorozence, dárce orgánů a lidi se soudne nařízenou léčbou. Od ledna pravděpodobně nebudou muset v ordinacích platit děti do šesti let a děti do 15 let by měly mít nižší - třítisícový - limit ročních výdajů na péči.

Mimořádná schůze poslanců je naplánována za dva dny. První změny poplatků by mohly být odhlasovány již ve středu.

K9
Zdroj: ČT24