Pospíšil chce posílit nezávislost nejvyššího státního zastupitelství

Praha - Návrh, který se ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil chystá předložit kabinetu v následujících dvou týdnech, by měl posílit nezávislost nejvyššího státního zástupce. Pochybnosti právě o nezávislosti nejvyššího státního zastupitelství vzbudilo nedávno rozhodnutí soudu, že justiční funkcionáři neoprávněně zasahovali do vyšetřování některých trestních kauz, včetně úplatkářské kauzy Jiřího Čunka.

„Těch možných variant a způsobů, jak posílit postavení státního zastupitelství, a tím odstranit spekulace, zda pracuje či nepracuje na objednávku té které politické garnitury, je více,“ uvedl ministr.

Připouští, že by předsedu nejvyššího státního zastupitelství mohl jmenovat prezident na časově omezené období. Jmenován do funkce by mohl být jen jednou a během řádného vedení instituce by jej nebylo možné odvolat. Podle Pospíšila by to vše přispělo k nezávislosti státního zástupce.

Věcný návrh zákona je už připravený, paragrafované znění by mohlo být připraveno v červenci. Zákon by pak mohl být projednán do konce roku, odhaduje ministr.

Benešová a „justiční mafie“

Soud před nedávnem rozhodl, že se bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová nemusí omlouvat současné šéfce zastupitelství Renatě Vesecké a jejím kolegům za to, že je označila za „justiční mafii“. V odůvodnění soud konstatoval, že neoprávněně zasahovali do vyšetřování některých trestních kauz.

Opozice na základě verdiktu požadovala odvolání Vesecké kvůli kritickému stavu justice. Ministr Pospíšil i premiér Mirek Topolánek ji ale odvolat nechtějí, podle svých slov vyvodí případné důsledky až po skončení odvolacího soudu.