Případem Romana Vaškůje z kauzy Čunek se znovu zabývá soud

Přerov - Přerovský soud znovu projednává kauzu zlínského podnikatele Romana Vaškůje. Ten se spolu s Petrem Šmiřákem údajně pokusil uplatit korunní svědkyni v údajné korupční aféře Jiřího Čunka Marcelu Urbanovou, Čunkovu bývalou sekretářku. Vaškůj tvrdí, že šlo pouze o provokaci, která měla poukázat na její nevěrohodnost. Soudce dnes procházel listinné důkazy, které se spíše než Vaškůjova případu úzce dotýkaly údajné Čunkovy korupční kauzy.

Soudce zveřejnil i znalecký posudek na věrohodnost bývalé Čunkovy sekretářky Urbanové. Podle odborníků má IQ 110, vysokou sebekontrolu a výbornou paměť. Zmínili také to, že její postup proti Čunkovi může být odplata za to, že nemohla provozovat kavárnu, podle znalců to však nepopírá její věrohodnost. Probíraly se také výpovědi Urbanové, včetně jejího údajného sexuálního obtěžování ze strany Čunka, který byl tehdy jejím nadřízeným.

Muži se podle obžaloby svědkyni pokusili uplatit koncem loňského února. Právě Urbanová kriminalistům řekla, že Čunek ještě jako starosta Vsetína v roce 2002 převzal půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real. Žalobci nakonec lidoveckého předsedu a vicepremiéra zprostili stíhání s tím, že se trestný čin nestal.

Soudce požaduje Čunkovu výpověď  

Před přerovským soudem v roli svědka v tomto případu stanul i sám vicepremiér Jiří Čunek. Odmítl ale vypovídat. Soud ho za to potrestal pokutou dvacet tisíc korun, kterou ale vzápětí musel zrušit kvůli Čunkově senátorské imunitě. Soudce ale trvá na tom, aby Čunek vypovídal. Předvolal ho na tento pátek, Čunek se ale omluvil. „Je na zahraniční cestě v Ruské federaci. Pokusil jsem se ho ještě předvolat na středu, ale údajně má mimořádné zasedání parlamentu,“ uvedl soudce.

Kromě šéfa lidovců hodlá soudce vyslechnout také přítele Marcely Urbanové, který se však omluvil kvůli nemoci. I z tohoto důvodu případ v pátek neskončí, soudce jej bude znovu odročovat. Ve středu před soudem stane například asistentka ministra Petra Nečase, ve čtvrtek Vlastimil Zubík, který se mezi obžalovanými pohyboval.

Policie: Čunek je nevinný - Urbanová lhala

Korunní svědkyně Marcela Urbanová se mezitím stala sama obviněnou - pražští kriminalisté ji viní z toho, že v Čunkově případu křivě vypovídala. Urbanová proti rozhodnutí policie podala stížnost. Policisté ve svém rozhodnutí vycházeli z toho, že pakliže bylo trestní stíhání Čunka zastaveno s tím, že se skutek nestal, musela Urbanová lhát.