Člen Berdychova gangu dostal za dvě loupeže jedenáct let

Praha - Marcel Mikyška stráví za dvě loupeže, při kterých s několika komplici připravil dva podnikatele o více než 16 milionů korun, jedenáct let ve vězení s ostrahou. Rozhodl o tom dnes pražský městský soud. Mikyškovi uložil soud souhrnný trest, protože už dříve v rámci procesu s Berdychovým gangem dostal trest pět a půl roku. Dnešní verdikt je nepravomocný a lze se proti němu odvolat.

První loupeže se Mikyška podle obžaloby účastnil s již odsouzenými Miroslavem Houdkem a expolicistou Karlem Suchomelem. Trojice mužů podle spisu v březnu 1999 navštívila podnikatele Josefa Beneše ze Čkyně na Prachaticku, prokázala se falešnými policejními průkazy a provedla fingovanou domovní prohlídku. Při ní lupiči odnesli z trezorů téměř 2,4 milionu korun. Podnikatele odvezli na Strakonicko, kde jej Mikyška údajně připoutal ke stromu.

Přepadení Karla Volavky v říjnu 1999 mělo podobný scénář. Mikyška a spol. se podle spisu prokázali policejními průkazy, udělali fiktivní domovní prohlídku, při které ukradli peníze a šperky. Pak muže převezli do objektu v Čakovicích, kde mu lidé ze skupiny kolem Davida Berdycha hrozili střelnou zbraní, a tak ho přinutili k vydání 14 milionů korun z účtu v bance.

Mikyška byl sice za účast na loupežích obviněn již dříve, pro nedostatek důkazů však bylo jeho trestní stíhání zastaveno. Znovu byl obviněn kvůli novým skutečnostem, které vyšly najevo při hlavních líčeních s jeho údajnými spolupachateli.