Bursík: Odstoupení Jacques je obětavé a politicky prozíravé

Praha - Pondělní odstoupení Kateřiny Jacques z funkce předsedkyně sněmovního klubu je podle předsedy zelených Martina Bursíka obětavé a hlavně politicky prozíravé. Bursík dnes kvůli neshodám ve straně hovořil na zasedání klubu s Věrou Jakubkovou a Olgou Zubovou. Obě ženy pak na tiskové konferenci představily čtyři body, o kterých bude strana dále jednat. Zubová poté oznámila, že v rámci gesta Kateřiny Jacques se pro odblokování jednání také vzdá funkce místopředsedkyně poslaneckého klubu. Podle Bursíka je rozhodnutí poslankyň pozitivním posunem v tom, že vznikla platforma, na které je možné vnitrostranické rozpory řešit.

„Cílem dnešního jednání klubu je situaci uklidnit. Včerejší krok předsedkyně klubu by k tomu mohl být dobrým základem,“ řekl ČT Bursík před jednáním klubu. Jakubková v pondělí uvedla, že ona ani Zubová po odstoupení Jacques nevolaly. Problémy nevidí ve vedení klubu, ale v komunikaci, kterou už delší dobu kritizují. Jakubkové i místopředsedkyni strany Daně Kuchtové vadilo i to, že o záměru klubové šéfky nebyly informovány předem.

Podle Bursíka šlo o mimořádnou situaci a rozhodnutí Jacques, které se i on dozvěděl na poslední chvíli. Současně poznamenal, že zbytek klubu zase nevěděl o tom, že Jakubková se Zubovou dnes plánují tiskovou konferenci.

Pravděpodobným nástupcem Jacques v čele poslaneckého klubu zelených je po odstoupení Zubové poslanec Přemysl Rabas. Poslanecký klub nejmenší sněmovní strany má šest členů. Bursík a Liška mají ministerské funkce. Po odstoupení Jacques tak jsou možnými kandidáty na uvolněnou pozici jen Rabas a Jakubková, která dnes funkci také odmítla. Rabasovu kandidaturu v pondělí podpořili Jacques i Liška. Rabas je od pondělí na zahraniční cestě.