Lidovci chtějí o Lisabonské smlouvě jednat v koalici i s ČSSD

Praha - Předsednictvo KDU-ČSL vyzve zbývající koaliční strany a sociální demokraty k jednání o budoucnosti Lisabonské smlouvy. Zatímco lidovce pardubický sjezd zavázal k souhlasu s nástupkyní zamítnuté euroústavy, ODS se k dokumentu staví skepticky. Po pátečním zamítnutí dokumentu v irském referendu šéf ODS a premiér Mirek Topolánek oznámil, že považuje český ratifikační proces za přerušený. Stanovisko ODS - nepokračovat v ratifikaci - potvrdil i v nedělních Otázkách Václava Moravce první místopředseda strany Pavel Bém. Opoziční ČSSD je naopak proto, aby se v ratifikaci reformního dokumentu Evropské unie pokračovalo.

„Domníváme se, že by mělo dojít k jednání všech předsedů demokratických parlamentních stran v této otázce,“ uvedl za stranu lidovců jejich předseda Jiří Čunek. Lídry ostatních koaličních stran - Mirka Topolánka a Martina Bursíka - k jednání ale ještě nevyzval. Chystá se je oslovit během zítřejší mimořádné schůze Poslanecké sněmovny.

Lidovci: Od společného díla se kvůli problému neutíká

„Hodnota Lisabonské smlouvy je v tom, že se na ní dohodly vlády sedmadvaceti států. Tuto vzácnou shodu je třeba zachovat a rozvíjet. Nesluší se utéct od společného díla proto, že se objevil problém,“ komentoval po dnešním zasedání užšího vedení lidovců vývoj první místopředseda KDU-ČSL Roman Línek. Po pátečním zamítnutí smlouvy v Irsku je podle něj zásadní, aby české politické strany v této otázce našly konsenzus přijatelný napříč politickým spektrem.

„Vláda vyčká na rozhodnutí Ústavního soudu o tom, zda Lisabonská smlouva není v rozporu s ústavním pořádkem. Do té doby se zcela jistě nalezne alespoň návrh řešení současné situace,“ doplnil Línka v tiskové zprávě ministr Cyril Svoboda. Problémům se ale smlouva nevyhne zřejmě i po „požehnání“ Ústavním soudem. Pokud projde i ratifikací v parlamentu, bude ji muset podepsat prezident. Václav Klaus je ovšem dlouhodobým kritikem nové euroústavy. Pokud by jeho nesouhlas vedl k tomu, že smlouvu neschválí, mohlo by to být ústavně-právně problematické rozhodnutí.

Jednat chce KDU-ČSL i v rámci unie

Lidovci chtějí o budoucnosti Lisabonské smlouvy urychleně jednat i s partnery v Evropské lidové straně. Dokument již ratifikovalo 18 zemí, o tom, zda a jak proces bude pokračovat, budou jednat lídři unie ve čtvrtek a v pátek na summitu EU.

Lisabonská smlouva má místo neschválené euroústavy reformovat instituce EU. Zavádí funkce představitele pro zahraničí a bezpečnost a předsedy Evropské rady, který by byl volen na 2,5 roku. Vymezuje rozdělení pravomocí mezi EU a členské státy s možností jejich obousměrného přenosu.

Ratifikace Lisabonské smlouvy
Zdroj: ČT24