Honda vyrobila auto na vodík, které nevypouští žádné emise

Takanezawa/Praha - V továrně japonské automobilky Honda sjel z výrobního pásu vůz na vodíkové palivové články FCX Clarity, který nevypouští žádné emise. Vůz je určen pro jih Kalifornie, kde se v Hollywoodu rozšířilo nadšení pro ekologické automobily.

Honda předpokládá, že letos vyrobí několik desítek těchto vozů a zhruba 200 během jednoho roku. V Kalifornii vyjde tříletý pronájem auta na 600 dolarů (9390 Kč) za měsíc. V poplatku je ale i údržba a krytí v případě havárie.

FCX Clarity jezdí na vodík a elektřinu. Vypouští přitom pouze vodu a žádné plyny, které se považují za příčinu globálního oteplování. Vůz je také dvakrát energeticky účinnější než hybridní technologie na benzin a elektřinu a třikrát efektivnější než klasický benzinový motor.

Největšími překážkami k většímu rozšíření technologie jsou vysoké náklady a nedostupnost vodíkových čerpacích stanic, chybí infrastruktura. Po uvedení Clarity v Kalifornii Hondě přišlo 50 000 žádostí. Uvažovat o vozu mohou pouze lidé bydlící poblíž čerpacích stanic v Torrance, Santa Monice a Irvine, napsala agentura AP.

Německá automobilka BMW, která využívá na vodík upravené spalovací motory, nabízí podobným stylem své vozy prominentním zákazníkům, uvedl v Dobrém ránu redaktor časopisu Auto, motor a sport Michal Štengl.

Zajímavou alternativou jsou i pohony na stlačený zemní plyn CNG. Zásoby ropy se odhadují na 50 až 100 let, zemního plynu na 100 až 150 let, dodal Štengl.

Vydáno pod