ODS: Mámy, které nemají na poplatky - to v téhle zemi možné není

Praha - Čtyřicet tisíc podpisů v petici o platbách ve zdravotnictví podle její iniciátorky komunistické poslankyně Soni Markové vyjadřují „názor tisíců občanů České republiky, že poplatky nechtějí“. Podle ODS jim ale prospívají. Místopředseda výboru pro zdravotnictví Boris Štastný (ODS) označil zdravotnické poplatky za „revoluční nástroj, který tady měl být už před deseti lety“. Svou regulační funkci podle jeho názoru i názoru ODS plní na výbornou a jakékoli výjimky v jejich placení jsou jen politickými ústupky koaličním partnerům.

Výjimky, zvláště osvobození od placení kvůli věku, jsou Šťastnému tak trochu „proti srsti“. Domnívá se, stejně jako ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, že nemožnost platit u lékaře nebo za recepty není problém zdravotnický, ale sociální.

Záchytnými mechanismy jsou podle něho pětitisícový limit, po jehož překročení pojišťovna pacientovi peníze za poplatky vrátí, a osvobození od poplatků pro lidi v hmotné nouzi. „Kdo viděl maminky, které kvůli třiceti korunám nejsou schopny dát svým dětem zdravotní péči, tak lže. To v téhle zemi možné není,“ uzavírá v reakci na argumenty Soni Markové.

KSČM: Rozhodnutí Ústavního soudu nás nepřesvědčilo

Ta tvrdí, že výdaje na zdraví stouply od zavedení poplatků o 30 procent, nejvíce přitom v rodinách s dětmi a u důchodců. „To přece nemůžeme nebrat v úvahu,“ vysvětluje, co ji vedlo k sepsání petice.

Placení za zdravotní péči je podle ní navíc protiústavní a o opaku ji, potažmo komunistické politiky, nepřesvědčil ani verdikt Ústavního soudu. „Vzhledem k tomu, že bylo rozhodnuto počtem sedmi ku osmi soudcům, a k tomu, jak někteří soudci argumentovali, je to rozhodnutí přinejmenším problematické,“ domnívá se Marková.