Na krajských silnicích Vysočiny začnou v létě dvě velké stavby

Jihlava - Dvě velké stavby na krajských silnicích Vysočiny  si vyžádají celkové náklady ve výši čtvrt miliardy korun. Od července budou stavbaři pracovat na dokončení obchvatu obce Oslavička a o měsíc později bude zahájena rekonstrukce silnice mezi Brtnicí a Zašovicemi. Krajská rada dnes pro tyto stavby vybrala zhotovitele, řekl dnes novinářům radní Miroslav Houška. Obě akce, které slíbila dotovat Evropská unie, budou dokončeny na podzim 2009.

173 milionů korun bude stát rekonstrukce necelých pěti kilometrů mezi Brtnicí a Zašovicemi. Zakázku dostalo sdružení firem Pražské silniční a vodohospodářské stavby a Alpine stavební společnost CZ, a to díky nejnižší nabídnuté ceně. Silnice bude během přestavby narovnána a rozšířena. Práce budou ukončeny za rok v říjnu, uvedl Houška.

Tato stavba je součástí postupné modernizace 37 kilometrů dlouhé spojky mezi Jihlavou a Třebíčí. Přestavba prvního čtyřkilometrového úseku na silnici II/405, a to od Jihlavy k obci Příseka, skončila loni v červenci. Akci za 173,5 milionu korun také z větší části zaplatila unie.

Obchvat obce Oslavička na silnici II/360 mezi Třebíčí a Velkým Meziříčím vzniká ve dvou etapách, protože pro celou stavbu se kraji nepodařilo včas vykoupit pozemky. Stavba prvního úseku byla dokončena na podzim 2006. Náklady na 1,6 kilometru nové komunikace činily 56 milionů korun. Druhá část obchvatu bude měřit jeden kilometr, stát bude 75 milionů korun. Práce provede firma Strabag. Tato část komunikace povede po několika mostech, které překlenou silnici II. třídy, železnici a potok Oslavičku. Celý obchvat bude funkční v září 2009.

Na zlepšení regionálních silnic v kraji Vysočina přispěla unie od roku 2002 částkou 210 milionů korun. Podstatně větší peníze z EU kraj ještě očekává. Na pět velkých silničních staveb již má slíbeno dalších více než 600 milionů korun, další projekty se chystají.