Bursík chce s poslankyněmi dále jednat, viní je však z protikoaličních akcí

Praha – Největší problém Strany zelených tkví podle jejího předsedy Martina Bursíka v komunikaci. Lídr nejmenší koaliční strany naznačil v Interview ČT24, že média podle něj situaci přehánějí a Olga Zubová s Věrou Jakubkovou jsou stále koaličními poslankyněmi. Přesto je obvinil, že proti vládě hlasují i v důležitých záležitostech.

Zubová s Jakubkovou podle Bursíka nehlasují proti vládě pouze při řešení okrajových problémů. Za příklad významného hlasování, kdy se dvě zelené poslankyně postavily proti koalici, považuje jejich podporu Davidu Rathovi, který chce zamezit privatizaci zdravotnických zařízení.

Zelení shánějí předsedu poslaneckého klubu 

Martin Bursík uvedl, že očekával, že bude Olga Zubová řídit poslanecký klub, z jehož čela odstoupila Kateřina Jacques. Zubová však rezignovala na svoji pozici první místopředsedkyně. Bursík tak zatím chce poslance vést sám a naznačil, že se šéfem klubu stane Přemysl Rabas. Ten je ale nyní v zahraničí.

Část Strany zelených požaduje svolání mimořádného sjezdu před podzimními krajskými volbami. Tam by se měli zelení dohodnout na dalším politickém směřování strany. Martin Bursík zatím sjezd odmítá, uvedl ovšem, že se zařídí podle toho, jak se vyvine současná situace a zda se ji straně podaří stabilizovat.

Bursíkovi se podmínky nelíbí, chce ale jednat 

Dvě poslankyně, které hrozí odchodem z poslaneckého klubu Strany zelených, přednesly čtyři body, po jejichž splnění jsou ochotny nadále spolupracovat s vedením partaje a vládní koalicí. Očekávají, že budou splněny do týdne. Podobně jako Zubová s Jakubkovou odmítá Bursík hovořit o ultimatu. Předseda zelených se v Interview ČT24 vyjádřil k jednotlivým bodům, které by měl podle pochybujících poslankyní splnit.

Jednání klubu, která by měla být podle požadavků vždy otevřena stranickému vedení, podle předsedy SZ většinou otevřená jsou. Výjimku tvoří ta, kde se projednávají osobní záležitosti. Bursík je ochoten o situaci jednat, zatím se však jasně nevyjádřil.

Zubová a Jakubková se zřejmě stále cítí být koaličními poslankyněmi 

Další bod, podle nějž by měli zelení poslanci předem jednat o hlasování mimo rámec stranického programu či koaliční smlouvy, považuje Bursík za náznak, že se Jakubková a Zubová stále cítí být vládními poslankyněmi. Požadavek však nevítá a poukazuje na to, že všechny koaliční strany musely ustoupit z původních programů a zároveň musí řešit nové problémy. „Ne úplně všechno se podaří sepsat do programového prohlášení vlády,“ uvedl předseda SZ o požadavku na urputnější dodržování koaliční smlouvy.

Předpoklad, že poslanecký klub začne svá rozhodnutí schvalovat konsensuálně a ne většinou, prohlásil Bursík za problematický: „Nechceme, abychom byli přehlasováváni poměrem dva ku čtyřem.“ Splnění tohoto požadavku by podle něj mohlo vést k paralýze klubového rozhodování.

Věra Jakubková a Olga Zubová
Zdroj: ČT24