ČSSD stanovila podmínky, za kterých je ochotna tolerovat vládu

Praha - Sociální demokracie je ochotna po dobu českého předsednictví EU tolerovat vládu, ale trvá na svých podmínkách. Podle předsedy ČSSD se musí nejprve urychleně ratifikovat Lisabonská smlouva, a to i přesto, že ji minulý týden odmítli Irové v referendu. Paroubek tak reagoval na úterní výzvu premiéra Mirka Topolánka, podle kterého by během českého předsednictví měly vnitropolitické spory ustoupit stranou.

Koalice a opozice by také měly sjednotit své názory na zahraniční politiku. Podle premiéra nebudou české předsednictví po odmítnutí Lisabonské smlouvy v Irsku omezovat institucionální změny a bude plnohodnotné, což bude klást mnohem větší nároky nejen na koalici, ale i na opozici.

ČSSD zveřejnila několik podmínek již minulý týden. Paroubek je dnes opět zopakoval. Svou toleranci kabinetu podmiňuje nejen urychleným schválením Lisabonské smlouvy, ale i shodou na prioritách předsednictví, pozastavením jednání o smlouvách o americkém radaru v Brdech a přípravou zákona o zákazu privatizace zdravotnických zařízení státu.

Vydáno pod