Zdravotnické poplatky po půl roce možná čekají změny

Praha - Poslanci dnes udělali krok ke změnám v regulačních poplatcích. K dalšímu projednávání pustili návrh na zrušení plateb za pobyt novorozenců v porodnici. Prvním čtením prošel návrh lidovecké poslankyně Michaely Šojdrové na mimořádné schůzi sněmovny, kterou si i přes odpor opozičních poslanců vyžádala koalice. Obě - koalice i opozice - změny v poplatcích chtějí, každá ale jiné.

Zatímco koalice je v počtu navrhovaných výjimek mírnější, sociální demokraté žádají, aby neplatili děti do 18 let věku, invalidní a starobní důchodci a sociálně slabí občané. „My potřebujeme ujít deset kilometrů, a tento návrh chce ujít asi tak jeden metr,“ komentoval navrhované koaliční změny například stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath. Komunisté by poplatky nejraději zrušili úplně. O jejich dalším osudu se levice s pravicí dohadovala v dolní komoře téměř hodinu a půl.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek poplatky obhajoval. Podle něj fungují dobře, změny si vyžádali jeho koaliční partneři - lidovci a zelení. Nejhlasitějším kritikem změn byl David Rath. Stěžoval si na nemožnost debaty po té, co Julínek odešel ze sálu sněmovny. „Protože permanentně lže, tak ho není potřeba vůbec poslouchat,“ odpovídal Rathovi stejnou notou ministr zdravotnictví.

Koalice usiluje o to, aby první změny v poplatcích poslanci definitivně schválili už příští týden, aby mohly začít platit co nejdříve. Mnohé závisí na zítřejším hlasování ve sněmovně.